Sport/Wielrennen
591188345
Wielrennen

Dreigende woorden lijken vooral voor de bühne

Giro d’Italia-baas nog steeds boos op Jumbo-Visma

Giro-baas Mauro Vegni.

Giro-baas Mauro Vegni.

Giro d’Italia-baas Mauro Vegni is nog steeds boos op Jumbo-Visma. De Nederlandse formatie stapte eerder deze maand uit koers na een positieve coronatest van kopman Steven Kruijswijk.

Giro-baas Mauro Vegni.

Giro-baas Mauro Vegni.

De koersdirecteur dreigt nu om Jumbo-Visma te bestraffen voor die actie. Ook heeft de Italiaan EF Education First op de korrel. Die ploeg stuurde tijdens de Giro een open brief uit, met daarin het voorstel om de ronde vanwege de diverse coronabesmettingen vroegtijdig te beëindigen.

„Na die brief van Education First was er plots ongerustheid. Maar ik was vastberaden om Milaan te halen”, stelt Vegni in een interview met La Gazzetta dello Sport.

„Als de World Tour-ploegen de regels zomaar mogen schenden en het nalaten om hun plicht te voldoen, dan ga ik ook zelf beslissen wie ik volgend jaar wel en niet uitnodig. Ik had al gezegd dat dit nog een staartje zou krijgen. Dit is een zaak voor de UCI-licentiecommissie. Ik wil dat er straffen komen voor EF Education First en Jumbo-Visma.”

Vegni kan zelf niet bepalen welke teams aan de Giro mee mogen doen. Volgens de reglementen zijn alle WorldTour-teams verzekerd van deelname. Als Jumbo-Visma inderdaad om veiligheids- en gezondheidsredenen uit koers is gestapt, kan de koersdirecteur heel hard schreeuwen, maar heeft hij geen poot om op te staan.

Mauro Vegni discussieert met Adam Hansen.

Mauro Vegni discussieert met Adam Hansen.

Staking

In het interview kwam Vegni ook nog even terug op de rennersstaking voorafgaand aan de 19de etappe, toen het peloton weigerde om in de regen een vlakke rit van maar liefst 260 kilometer af te leggen.

„Als mijn werknemers niet zouden doen waarvoor ik ze betaal, dan zou ik boos zijn. Ik probeer het nog altijd te begrijpen. Het feit dat ze een renner naar voren schoven die aan de laatste koers van zijn carrière bezig was (Adam Hansen, red.), zegt genoeg. Rozetruidrager Wilco Kelderman zei op televisie dat hij het protest steunde, maar kwam zich in Sestriere wel bij mij verontschuldigen.”

De 39-jarige Hansen sprak echter namens rennersvakbond CPA met de organisatie. „De zestien ploegen hebben gezamenlijk gevraagd om de etappe in te korten wegens de vele vroege ochtenden en de lange transfers. Gezien ook de vermoeidheid en de aanslag van de ronde op ons immuunsysteem, vonden de renners het onnodig om een etappe van 260 kilometer, die in de regen begint, te rijden met een pandemie aan de gang.”