Nieuws/Sport
592211557
Sport

Estafetteploeg gemengd ook naar eindstrijd

Grote favoriet Sifan Hassan ondanks ’enorm veel stress’ overtuigend naar finale 5000 meter

Sifan Hassan komt over de streep.

Sifan Hassan komt over de streep.

Atlete Sifan Hassan is haar jacht op olympische roem begonnen met het voldoen aan een simpele opdracht. De wereldkampioene op de 1500 en 10.000 meter plaatste zich op de openingsdag van het atletiektoernooi eenvoudig voor de finale van de 5000 meter. De 28-jarige Nederlandse atlete won haar serie in 14.47,89. De finale is maandag.

Sifan Hassan komt over de streep.

Sifan Hassan komt over de streep.

Hassan verschool zich het grootste deel van de race achterin het veld en schoof pas in de laatste 600 meter op naar voren. Met nog 200 meter te gaan versnelde ze en liep ogenschijnlijk ontspannen naar de winst. De Keniaanse Agnes Jebet Tirop finishte als tweede in 14.48,01. De Ethiopische Senbere Teferi werd derde in 14.48,31.

Hassan deed ook mee aan de Spelen van Rio in 2016, maar kon toen geen medaille veroveren. Ze eindigde als vijfde in de finale van de 1500 meter en strandde in de series van de 800 meter. Inmiddels is ze een van de beste hardloopsters van de wereld op zowel de midden- als lange afstanden. Haar doel in Tokio is goud op 5000 en 10.000 meter.

Stress

Hassan leek zich bij haar eerste optreden zonder al te veel inspanning te plaatsen, maar schijn bedroog, wilde de atlete na de race doen geloven. „De race ging veel zwaarder dan ik had gedacht. Het was warm en benauwd vochtig. Ik ben echt blij dat ik de finale heb gehaald”, zei ze na haar race in de series, die ze won in 14.47,89, ruim boven haar Europees record van 14.22,12.

„Ik ben ook zo blij omdat ik het supermoeilijk vond me rustig te concentreren op de race. Er is zoveel te doen om het coronavirus, sommigen testen positief en kunnen dan niet meedoen. En dan is er ook onzekerheid over wat het weer gaat doen. Dat geeft enorm veel stress.”

Hassan mikt in Tokio op goud op de 5000 en 10.000 meter, maar de 28-jarige wereldtopper overweegt ook de 1500 meter erbij te doen. Op die afstand is ze de regerend wereldkampioene. Ze weigerde na de race ook maar iets prijs te geven over haar plannen. „Ik weet het nog niet. Ik bekijk het van dag tot dag.”

Nooit eerder heeft een atleet zich gewaagd aan de combinatie van 1500, 5000 en 10.000 meter op één toernooi.

Dianne van Es

Diane van Es, de tweede Nederlandse deelnemer op de 5000 meter, werd in de series uitgeschakeld. De 22-jarige Rotterdamse eindigde als 16e in haar heat in 15.47,01, bijna 40 seconden boven haar persoonlijk record.

Lachende gezichten bij Lieke Klaver, Lisanne de Witte, Jochem Dobber en Ramsey Angela na de eerste ronde van de 4x400 meter estafette.

Lachende gezichten bij Lieke Klaver, Lisanne de Witte, Jochem Dobber en Ramsey Angela na de eerste ronde van de 4x400 meter estafette.

4x400 meter gemengd

De Nederlandse estafetteploeg heeft zich bij de Olympische Spelen overtuigend geplaatst voor de finale van het nieuwe onderdeel 4x400 meter gemengd. Jochem Dobber, Lieke Klaver, Lisanne de Witte en Ramsey Angela liepen in hun serie naar de tweede plaats in een dik Nederlands record van 3.10,69. Alleen het Poolse kwartet was sneller.

De tweede plaats betekende een rechtstreekse doorgang naar de finale op zaterdag. Het Nederlandse viertal was ook sneller dan de landen in de andere serie, met Verenigde Staten als winnaar in 3.11,39. Het Poolse kwartet liep met 3.10,44 zelfs een Europees record. Op zich is dat niet zo vreemd, want het nummer bestaat nog maar kort en de kunststofbaan in het Japanse stadion lijkt vooral geschikt voor de sprintnummers.

Dobber opende sterk en hielp Klaver aan de leiding. Zij kon de koppositie niet vasthouden en zag vlak voor de wissel een Poolse voorbijkomen. De Witte en Angela consolideerden de tweede plek kundig. De tijd was veel beter dan het oude Nederlandse record van 3.18,04, dat in juni werd gevestigd bij de WK estafette in Polen. Het Oranje-viertal haalde er in het Olympisch Stadion van Tokio ruim 7 seconden af.

Een medaille in de finale zaterdag behoort zeker tot de mogelijkheden. De Nederlandse ploeg liet sterke estafettelanden als Jamaica en Groot-Brittannië achter zich en zette ook een betere tijd neer dan de Duitse ploeg. De Verenigde Staten vielen aanvankelijk weg vanwege een diskwalificatie in de gewonnen serie, maar die beslissing werd later herroepen. De Amerikaanse gemengde estafetteploeg, regerend wereldkampioen en wereldrecordhouder op de ’mixed relay’, mag daardoor zaterdag in de finale toch meedoen.

Klaver was bijzonder blij met de finaleplek én het Nederlands record. „Het voelde heel solide”, zei de 22-jarige atlete, die in Tokio ook individueel uitkomt op de 400 meter. „We kregen pas heel kort van te voren te horen wie er zouden lopen in de series. De trainers hielden dat zo lang mogelijk achter om iedereen hongerig te houden.”

De Nederlandse atletiekploeg heeft de mogelijkheid voor de finale een nog sterkere ploeg op te stellen. Zo werden bijvoorbeeld Femke Bol, Liemarvin Bonevacia en Tony van Diepen gespaard. Er is ruime keuze voor de estafette, want er zijn veel 400-meterlopers geselecteerd omdat de Oranje-equipe ook uitkomt op de 4x400 bij de vrouwen en de mannen.

Jessica Schilder

Kogelstootster Jessica Schilder heeft een teleurstellend debuut gemaakt op de Olympische Spelen in Tokio. De 22-jarige Volendamse presteerde onder haar kunnen in het Olympisch Stadion en wist zich met haar beste afstand van 17,74 bij lange na niet te kwalificeren voor de finale.

De beste twaalf plaatsten zich voor de eindstrijd, Schilder eindigde als negentiende. Haar persoonlijk record van 18,77 ligt ruim een meter verder dan de beste stoot die ze in Tokio in huis had. De Chinese Lijiao Gong kwam het verst in de kwalificaties met een afstand van 19,46 meter.