Nieuws/Sport
59898
Sport

Oud-prof Molenaar waarschuwt voor massaal vertrek clubbestuurders

Amateurs botsen met Jupiler League

Keje Molenaar

Keje Molenaar

De veertien grote amateurclubs in de Tweede en Derde Divisie die door de licentiecommissie hard zijn gestraft voor het niet contracteren van voetballers, willen dat ze gevrijwaard blijven van puntenaftrek. Dit totdat op 21 maart de Bondsvergadering van de KNVB zich heeft gebogen over het al dan niet handhaven van de verplichting om spelers in dienst te nemen.

Keje Molenaar

Keje Molenaar

Tussen het betaalde voetbal en het amateurvoetbal dreigt een knetterende botsing als de KNVB en de licentiecommissie niet met een oplossing komen. In totaal liggen 21 van de 44 amateurclubs in de Tweede en Derde Divisies overhoop met ’Zeist’.

Jan Dirk van der Zee heeft als directeur van het amateurvoetbal gesprekken gevoerd met de protesterende clubs. Daaruit is tot op heden niets voortgekomen. Oud-profvoetballer Keje Molenaar staat als advocaat de amateurclubs in hun beroepszaak bij en heeft op niet mis te verstane wijze duidelijk gemaakt dat de zaak aan alle kanten rammelt.

Eigen zak

Molenaar heeft de KNVB erop gewezen dat het verplicht betalen van spelers bij de amateurclubs aanzet tot niet-naleving van de verenigingsstatuten, aangezien de clubs ooit duidelijk hebben gekozen voor de amateurstatus. Door spelers wel te gaan betalen, nemen de clubbestuurders het risico dat ze hun vereniging in financiële problemen brengen. Dan zouden ze de grote tekorten uit eigen zak moeten bijbetalen (bestuurdersaansprakelijkheid). Van goedwillende bestuursleden, die in hun vrije tijd een club helpen, kan niet worden gevergd dat ze dergelijke risico’s lopen.

"De KNVB zet hiermee de bijl aan de wortel van het amateurvoetbal. Niet alleen het leger van vrijwilligers gaat zich roeren, maar ook zal het steeds moeilijker worden om bereidwillige en capabele bestuurders te vinden voor een voetbalclub”, aldus Molenaar. De KNVB zou het aan de amateurclubs in de Tweede en Derde Divisie zelf moeten overlaten of ze spelers willen contracteren.

Zware protesten

Iedereen kent de achtergrond van de eis om elk jaar meer spelers in dienst te nemen. De clubs uit de Jupiler League waren bang voor oneerlijke concurrentie door rijkere clubs uit met name de Bollenstreek, die toevallig wél tonnen te besteden hebben elk jaar. Maar in andere delen van het land zijn vooraf al zware protesten geweest tegen de plannen rond de voetbalpiramide.

De commissie van Beroep wil uiterlijk op 1 maart een uitspraak doen.

Clubs die in de rechtszaak zijn verwikkeld: Hercules, Magreb ’90, Quick ’20, Juliana ’31, Harkemase Boys, EVV, Dongen, AFC, HBS, Odin ’59, Westlandia, Be Quick 1887, OJC Rosmalen en UDI ’19.

Clubs die voorlopig wel aan de voorwaarden hebben voldaan, maar de veertien gestrafte clubs steunen: JVC Cuijk, Koninklijke HFC, VVOG, Excelsior Maassluis, Huizen, Capelle en ONS Sneek.