Sport/Voetbal
600320879
Voetbal

Alkmaarders afwezig bij algemene vergadering betaald voetbal

Gudde: ’Waarom AZ er niet was? Ik heb geen idee’

ZEIST - AZ was donderdag bij de algemene vergadering betaald voetbal in Zeist de grote afwezige. Aanvankelijk liet de KNVB bij monde van directeur Eric Gudde weten dat de Alkmaarse club zich niet had afgemeld en evenmin een machtiging had afgegeven. Uren later corrigeerde een woordvoerder van de KNVB de gang van zaken.

„AZ heeft zich wel afgemeld, zonder reden, maar dat hoeft natuurlijk ook niet”, aldus de zegsman van de voetbalbond. „Maar ze hadden inderdaad ook geen mandaat afgegeven, wat te doen gebruikelijk is. Gudde wist niet dat AZ zich had afgemeld.”

TOP Oss en MVV ontbraken eveneens met een vertegenwoordiger in Zeist, maar hadden wel een machtiging verstrekt. „Waarom AZ er niet was? Ik heb geen idee. Dat zou je aan AZ moeten vragen”, reageerde Gudde.

AZ-directeur Robert Eenhoorn was donderdagavond niet bereikbaar voor commentaar. Een woordvoerder van de Alkmaarse club liet het in tweede instantie bij een zeer korte reactie. „We konden niet.”

Weinig hoop

AZ ging na het stopzetten van het seizoen vanwege de coronacrisis niet akkoord met de wijze waarop de KNVB de Europese tickets had verdeeld. De Alkmaarse club had met koploper Ajax evenveel punten, maar een minder doelsaldo. AZ wist in de afgebroken competitie wel twee keer van de Amsterdamse ploeg te winnen

Ajax kreeg het beste ticket voor de Champions League en kan daardoor mogelijk weer aan de lucratieve groepsfase deelnemen. AZ moet als nummer 2 deelnemen aan de tweede voorronde van de Champions League.

De KNVB wuifde eerder al het protest van AZ resoluut weg. De Alkmaarse club schakelde daarop de UEFA in. Een woordvoerder van de Europese voetbalbond liet woensdag weten dat het bestuur zich voor de deadline van 3 augustus nog een keer over de zaak zal buigen. Hij kon AZ echter weinig hoop meer bieden. De Alkmaarse directie heeft het besluit om naar de UEFA te stappen tot nu toe niet willen toelichten.