Sport/Schaatsen
602387032
Schaatsen

’Miho momenteel de grootste in de wereld’

Takagi pakt goud op WK sprint, Leerdam vijfde

Miho Takagi

Miho Takagi

HAMAR Miho Takagi is in het Noorse Hamar wereldkampioene sprint geworden bij de vrouwen. De Japanse bleef haar landgenote Nao Kodaira en de Russische Olga Fatkulina voor in het algemeen klassement.

Miho Takagi

Miho Takagi

Takagi won de tweede 1000 meter met een baanrecord van 1.13,93, haar derde afstandszege in het Vikingskipet. Eerder op de zaterdag eindigde Takagi als tweede op de 500 meter. De onttroonde titelhoudster Kodaira pakte op ruime afstand van haar landgenote WK-zilver in het eindklassement, Fatkulina behaalde brons.

Leerdam

Jutta Leerdam eindigde als vijfde. De wereldkampioene op de 1000 meter deed op haar favoriete afstand nog wel een moedige poging om vanuit de zesde plaats naar het podium te springen, maar haar tweede tijd (1.14,47) was net niet snel genoeg voor WK-brons. Leerdam eindigde vorig jaar bij de WK sprint als tiende.

Olympisch kampioene Jorien ter Mors, die op de 1000 meter tegen Leerdam de vierde tijd reed (1.14,70), belandde in de eindstand op de zevende plaats. Nederlands kampioene Letitia de Jong eindigde als achtste.

Takagi behaalde in 2019 zilver bij de WK sprint en eindigde in dat jaar ook als tweede bij de WK allround. De veelzijdige Japanse kan beide toernooien vanaf deze winter echter niet meer combineren. Voor de eerste keer worden de WK sprint en de WK allround gezamenlijk afgewerkt.

Johan de Wit

De Nederlander Johan de Wit heeft als bondscoach van de Japanse schaatsploeg onder anderen Takagi onder zijn hoede. Landgenoot Dennis van der Gun behoort eveneens tot de technische staf van de Japanners.

„Er is niemand die kan wat zij kan”, sprak De Wit met een glimlach over Takagi. „Deze wereldtitel op de sprint was een groot doel voor haar en vorig jaar was dat het wereldrecord op de 1500 meter. De doelen die ze stelt, haalt ze meestal. Ik ben natuurlijk bevooroordeeld, maar ik vind Miho momenteel de grootste schaatser die er in de wereld rondrijdt.”