Sport/Tennis
603094789
Tennis

Maria en Jabeur naar halve finales vrouwen

Titelverdediger Djokovic na comeback in halve finale Wimbledon tegen Norrie

Novak Djokovic reageert na een punt.

Novak Djokovic reageert na een punt.

LONDEN - Novak Djokovic heeft alles uit de kast moeten halen om de halve finale van Wimbledon te bereiken. De titelverdediger en zesvoudig winnaar kwam in de kwartfinale 2-0 in sets achter tegen Jannik Sinner, maar trok de wedstrijd toch weer over de streep in vijf sets: 5-7, 2-6, 6-3, 6-2 en 6-2. Djokovic treft in de halve eindstrijd de Brit Cameron Norrie, die David Goffin versloeg.

Novak Djokovic reageert na een punt.

Novak Djokovic reageert na een punt.

De Serviër kan dus nog altijd nog op jacht gaan zijn zevende titel op het heilige gras, waarmee hij op gelijke hoogte zou komen met zijn idool Pete Sampras. Bovendien maakt hij dus nog altijd kans om op 21 grandslam-titels te komen. Daarmee zou hij het gat met Rafael Nadal verkleinen: 21 om 22. Maar zover is het nog niet.

Bekijk hier het matchpoint:

Bron: Discovery+

De eerste set verliep merkwaardig. Djokovic speelde zijn opponent van het kastje naar de muur de eerste zes games. Bij een 4-1 voorsprong verzuimde hij echter om op 5-1 te komen. In plaats daarvan wer het 4-2 en niet veel later stond het ineens 4-4. Sinner raakte de ballen ineens van alle kanten en Nole wist even niet waar hij het zoeken moest.

Sterker nog, bij 5-5 werd de Serviër gebroken en dus kon de Italiaan serveren voor de winst in de eerste set. Bij zijn eerste setpunt ging het nog mis, maar bij de tweede niet: 7-5 voor Sinner. Dat Djokovic na zo’n voorsprong de set nog weggeeft, gebeurt niet vaak. Hij bewoog en serveerde ook behoorlijk matig.

Jannik Sinner haalde alles uit de kast.

Jannik Sinner haalde alles uit de kast.

Roze wolk

Sinner speelde op dat moment de wedstrijd van zijn leven. Ook in de tweede set was hij niet onder de indruk van de ambiance of van de zesvoudig winnaar en titelverdediger. Op zijn roze wolk brak bij al vroeg in de tweede set Djokovic. De Servische nummer 3 van de wereld verslikte zich ook een paar keer door zijn matige dropshots, waar Sinner steeds op tijd bij was.

Sinner ging door en kwam op 4-2. Op breekpunt tegen sloeg Djokovic een ongelooflijke geluksbal via het net. Daar kwam hij heel goed weg. Een breekpunt later was de break er alsnog: 5-2 en de Italiaan kon op eigen service op 2-0 voorsprong komen in sets en dat dan ook. Stunt in de maak op Wimbledon?

Bespelen publiek

Djokovic was in ieder geval, buiten de eerste vijf games van de wedstrijd, totaal niet zichzelf geweest. Djoko besloot na de tweede set even naar de kleedkamer te gaan en kwam daar in ieder geval beter uit. Zo kreeg hij op de service van Sinner een breakpoint, maar verzilverde die niet.

Novak Djokovic

Novak Djokovic

Even later wel en Djoko stond ineens 4-1 voor en begon het publiek te bespelen. Hij was dan ook al 25 (!) wedstrijden ongeslagen op Wimbledon en wilde dat graag zo houden. Dat niveau hield hij vast en niet veel later was het 6-2 in de derde set. Djokovic was weer zichzelf en dat moest Sinner ondervinden, want direct werd hij weer gebroken. De nummer 1 geplaatste Djokovic had ineens op de baan tijd over door zijn exceptionele kwaliteiten en Sinner moest lijdzaam toekijken hoe het vertrouwen toenam.

Bij 5-2 leek het ineens mis te gaan met de Italiaan. Hij verstapte zich en Djokovic ging snel kijken, want Sinner schreeuwde het uit. Hij kon verder, maar de set was al zo goed als verloren: 6-2 en dus een beslissende vijfde set.

Bekijk hier de beelden van de val:

Bron: Discovery+

De rekensom kon gemaakt worden: dit ging Djokovic gewoon afmaken. Met subliem spel zette hij Sinner in set 5 aan de kant en al rap was het 6-2. Game, set and match en toch weer een diepe buiging voor hem.

Halve finale tegen Norrie

Djokovic leerde later op de dinsdag dat Cameron Norrie zijn tegenstander wordt in de halve finale. Norrie staat voor het eerst in zijn loopbaan in de halve finale van een grandslamtoernooi. De 26-jarige Brit bereikte die prestatie voor eigen publiek op Wimbledon. In een spannende partij, die 3,5 uur duurde, versloeg hij de Belg David Goffin in vijf sets: 3-6, 7-5, 2-6, 6-3, 7-5.

Norrie en Djokovic spelen vrijdag hun halve finale. Norrie is de eerste Brit sinds Andy Murray in 2016 die in de halve finales van Wimbledon staat. „Ik moet nu terugdenken aan al het harde werk en alle opofferingen die ik heb moeten doen. Het heeft zeker zijn vruchten afgeworpen”, zei Norrie, die uitkijkt naar het treffen met Djokovic. „Ik denk dat ik in shock ben als ik een wedstrijd als deze win.”

Cameron Norrie viert zijn zege met het publiek

Cameron Norrie viert zijn zege met het publiek

Mondiale nummer 103 Maria (34) naar halve finales

De Duitse Tatjana Maria, de mondiale nummer 103, heeft zich op Wimbledon verrassend verzekerd van een plek in de halve finales. Ze was bij de laatste acht met 4-6 6-2 7-5 te sterk voor haar landgenote Jule Niemeier (22), de nummer 97 van de wereld.

De 34-jarige Maria reikte in haar loopbaan slechts één keer verder dan de tweede ronde van een grand slam. Op de laatste acht grandslamtoernooien die ze speelde verloor ze al in de openingsronde.

De halve finale is een feit voor Ons Jabeur

De halve finale is een feit voor Ons Jabeur

„Ik heb overal kippenvel. Vandaag hebben we Duitsland heel trots gemaakt. Ongeveer een jaar geleden was ik nog herstellende van mijn bevalling”, zei Maria, kort nadat ze na 2 uur en 18 minuten haar eerste wedstrijdpunt had benut. „Het is een droom dat ik dit met mijn twee dochters mag meemaken.” Niemeier besloot het duel op Court 1 met een volley in het net.

Maria neemt het in de halve finale op tegen Ons Jabeur uit Tunesië. Zij won dinsdag in de kwartfinales van de Tsjechische Marie Bouzkova. Na een zwakke eerste set trok Jabeur de partij toch overtuigend naar zich toe: 3-6 6-1 6-1. Jabeur stond nog niet eerder in de halve finale van een grandslamtoernooi. De tennisster strandde vorig jaar in de kwartfinale op Wimbledon en ook op de Australian Open bereikte ze, in 2020, de laatste acht.

„Ik ben heel blij dat ik voor het eerst in de halve finale van een grandslamtoernooi sta, vooral omdat het op Wimbledon gebeurt, het toernooi waar ik zo van houd”, aldus de 27-jarige Jabeur, die de vierde Afrikaanse speelster is bij de laatste vier op een grandslamtoernooi zit. De Zuid-Afrikaanse tennissters Annette du Plooy (Roland Garros in 1968), Yvonne Vermaak (Wimbledon in 1983) en Amanda Coetzer (Australian Open in 1996 en 1997 en Roland Garros in 1997) gingen haar voor.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop