60317
Wielrennen

Ploegleiding verdedigt eerste plaats klassement

Hermans uit schaduw

Ben Hermans krijgt rode leiderstrui in Oman

Ben Hermans krijgt rode leiderstrui in Oman

Zelfs na een goed seizoen moet je kritisch naar jezelf kijken. Bij BMC kennen ze de harde wetten van de sportwereld. Hoewel er door de kopmannen in 2016 glansrijke overwinningen werden geboekt, bleek de tweede lijn ondermaats te scoren. Wil je als topploeg domineren dan moeten niet alleen Greg van Avermaet, Richie Porte, Rohan Dennis en Tejay van Garderen scoren, maar horen ook de meesterknechten geregeld hun kans te grijpen.

Ben Hermans krijgt rode leiderstrui in Oman

Ben Hermans krijgt rode leiderstrui in Oman

Ben Hermans is een van die renners in de BMC-brigade die op zijn dertigste zijn beperkingen kent, maar ook zijn mogelijkheden. Zijn zege in de Brabantse Pijl in 2015 illustreert zijn kwaliteiten misschien het best. Op WorldTour-niveau komt de Belg meestal net te kort, maar in het niveau daaronder kan hij aansprekende wedstrijden winnen. Daar wees de ploegleiding hem afgelopen winter op.

In de Ronde van Valencia liet hij anderhalve week geleden met een tweede plek in de eindrangschikking al zijn vroege vorm in 2017 zien. Op de venijnige slotklim naar Al Bustan verraste hij zichzelf. "Ik wilde eigenlijk Van Avermaet zo goed mogelijk lanceren, maar toen er enkele demarrages van renners van Dimension Data kwamen moest ik op 300 meter van de streep zelf wel doortrekken. Dat ik win voor Rui Costa en Jacob Fuglsang is een aangename verrassing."

Waar Van Avermaet conditioneel nog wat achterstand heeft door een gebroken enkel in november, zal BMC de komende dagen in de Ronde van Oman wellicht de kaart van hun andere Belg uitspelen. Naast de ritzege veroverde Hermans immers ook de rode leiderstrui. Aangezien hij twee jaar geleden nog als negende op de wielerscherprechter van het Sultanaat (Green Mountain) eindigde, zou hij ook in het klassement kort moeten eindigen. "Een top vijf zou al mooi zijn", bleef hij echter vooralsnog bescheiden.