Sport/Voetbal
604835619
Voetbal

’Hij ziet er bijna weer helemaal normaal uit’

Bijensteek krijgt Frenkie de Jong niet klein

Frenkie de Jong met een hoogstandje.

Frenkie de Jong met een hoogstandje.

Frenkie de Jong stapte zaterdag met een ingepakte linkerhand het veld op voor het Champions League-duel met Napoli. De FC Barcelona-speler bleek te zijn gestoken door een bij. Het weerhield hem er niet van om uit te blinken tijdens de 3-1 overwinning op de Italianen. Richting de clash met Bayern München van vrijdag, met als inzet een plek in de halve finale, maakt de Nederlander zich geen zorgen over zijn blessure.

Frenkie de Jong met een hoogstandje.

Frenkie de Jong met een hoogstandje.

„Hoe het met mijn hand is? Daar gaat het goed mee”, verklaarde De Jong in een video-interview met beIN Sports. Natuurlijk hield hij zijn herstelde hand, inmiddels zonder verband, even voor de webcam.

„Hij ziet er bijna weer helemaal normaal uit. Ik weet niet precies wat er is gebeurd. Misschien was het een allergische reactie, want ik werd gestoken door een bij.”

De Jong kreeg na het duel met Napoli vanuit alle hoeken complimenten. De oud-Ajacied is echter de nuchterheid zelve. „Of Napoli-thuis de beste wedstrijd van het seizoen was? Dat weet ik niet, dat moeten andere mensen maar beoordelen. Ik denk dat het wel lekker ging. Het was bovenal een goede teamprestatie.”

Zonder de geschorsten Sergio Busquets en Arturo Vidal bemande De Jong (23) het middenveld met Ivan Rakitic en Sergi Roberto. De Kroaat begon als controleur voor de verdediging, maar ook de Nederlander meldde zich geregeld op de ’nummer 6-positie’ om het aanvalsspel van de Catalanen te voeden. Het leverde hem positieve kritieken op.

Lastig seizoen

Het debuutseizoen van De Jong bij Barcelona verliep tot dusver onrustig. Halverwege werd trainer Ernesto Valverde ingeruild voor Quique Setién, maar onder de nieuwe man verspeelden de Catalanen na de coronabreak de landstitel aan Real Madrid.

„Het is een lastig seizoen geweest. Er is veel gebeurd, maar als we de Champions League winnen, kun je niet zeggen dat het een slecht seizoen is geweest. Het is lastig om een favoriet voor de eindzege aan te wijzen, maar ik vind dat wij tot de kanshebbers behoren.”

Praten over de favorietenrol heeft geen zin, zegt De Jong. „Wat we weten is dat beide elftallen heel veel kwaliteiten hebben. Wie de beste is, zien we vrijdag wel.”

Vol vertrouwen gaat de oud-Ajacied de confrontatie in Lissabon aan. „We geloven erin. Als team stralen we ongelooflijk veel positieve energie uit en we voelen ons goed. Ook hebben we genoeg zeer goede voetballers om heel ver te komen in dit toernooi. Maar ja, dat geldt natuurlijk ook voor Bayern. Zij zijn ook in een fantastische vorm.”

Het format, waarin de kwart- en de halve finale in één wedstrijd worden gespeeld, is volgens De Jong in het voordeel van de underdog. „De kans op een verrassing is nu groter dan als het gaat om twee duels. Maar in onze confrontatie zal dat niet zoveel uitmaken. Vermoedelijk is tussen deze elftallen niet veel verschil in kwaliteit.”