Sport/Voetbal
604928393
Voetbal

’Onwenselijk’ voor fans die maandag weer vroeg naar school of werk moeten

Fans woest vanwege zondagavond-duel in Eredivisie: ’Schaamteloos’

Zeventien keer dit seizoen is de aftrap zondagavond om 20.00 uur.

Zeventien keer dit seizoen is de aftrap zondagavond om 20.00 uur.

Supporterscollectief Nederland is verbijsterd over het besluit van de Eredivisie-clubs om toch weer op zondagavond te gaan voetballen. Komend seizoen zullen zeker zeventien duels om 20.00 uur beginnen.

Zeventien keer dit seizoen is de aftrap zondagavond om 20.00 uur.

Zeventien keer dit seizoen is de aftrap zondagavond om 20.00 uur.

„Dit is minachting van de supporters”, zegt voorzitter Matthijs Keuning. „Supporters hebben zich vorig jaar nog massaal uitgesproken tegen voetballen op zondagavond. Clubs gaan nu bewust in tegen die wens. Ze zeggen supporters belangrijk te vinden, maar laten hiermee het tegendeel zien.”

Met het voetballen op een zondagavond krijgen vooral de clubs die donderdagavond actief zijn geweest in Europees verband meer tijd om te herstellen van de internationale inspanningen.

Schaamteloos

„Het besluit is extra schaamteloos omdat het komt na een periode waarin veel van supporters is gevraagd”, betoogt Keuning. „Veel clubs hadden niet meer bestaan als de supporters ze afgelopen periode niet hadden gered. Na een afgebroken seizoen, een jaar zonder stadionbezoek en een nieuw onzeker seizoen voor de boeg hebben supporters opnieuw massaal seizoenkaarten gekocht. Dan kun je het niet maken om zo’n grote en gevoelige wijziging door te voeren.”

Volgens het Supporterscollectief is het tijdstip op zondagavond vooral „onwenselijk” voor de fans die maandagochtend weer vroeg naar school of werk moeten. „Clubs zouden kinderen en jongeren juist aan zich moeten binden, maar sluiten die groep hiermee uit. Dat brengt de toekomst van de clubs in gevaar. Supporters geven de clubs bestaansrecht, zijn cruciaal onderdeel van de voetbalbeleving en houden clubs ook financieel overeind.”

Het Supporterscollectief blijft zich eveneens verzetten tegen een proef met een Eredivisiewedstrijd op zaterdagmiddag 16.30 uur. „Deze proef zou één jaar duren, maar is nu met een jaar verlengd. Hiermee zijn dan alle negen Eredivisiewedstrijden op een uniek moment te zien op televisie. Commercieel is dat aantrekkelijk, maar voor de supporter met een seizoenkaart wordt het een steeds grotere uitdaging om alle wedstrijden te kunnen bezoeken”, besluit Keuning.

Wouter Gudde, algemeen directeur van FC Groningen.

Wouter Gudde, algemeen directeur van FC Groningen.

FC Groningen

De directie van FC Groningen behoort naar eigen zeggen tot de „zeer kleine minderheid” die tegen de plannen van de Eredivisie CV was. Volgens de clubleiding voelt het ontzettend wrang richting de achterban om juist nu dit nieuws te moeten brengen, gezien de „ongelooflijke steun” van de fans in de laatste seizoenen.

„Zondagavond is geen tijdstip waarop wij wedstrijden willen spelen”, betoogt algemeen directeur Wouter Gudde van FC Groningen. „Jeugd wordt hierdoor uitgesloten om het stadion te bezoeken, net als mensen uit diverse sectoren die de volgende dag weer vroeg aan een nieuwe werkweek moeten beginnen. Ook voor supporters die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer kan het lastig zijn om op zondagavond het stadion te bezoeken. Dat moeten we als clubs niet willen.”