Sport/Tennis
607738717
Tennis

Haarhuis kijkt met nieuwsgierigheid naar ’bizarre rel’

Richard Krajicek vermoedt misverstanden in zaak rond Novak Djokovic

Het is nog maar zeer de vraag of Novak Djokovic dit jaar als winnaar van de Australian Open weer de trofee kan kussen?

Het is nog maar zeer de vraag of Novak Djokovic dit jaar als winnaar van de Australian Open weer de trofee kan kussen?

Richard Krajicek denkt dat er sprake is geweest van een misverstand tussen Novak Djokovic, de organisatie van de Australian Open en de Australische overheid. Djokovic verblijft momenteel in een hotel in Melbourne, in afwachting van toestemming om het land in te mogen.

Het is nog maar zeer de vraag of Novak Djokovic dit jaar als winnaar van de Australian Open weer de trofee kan kussen?

Het is nog maar zeer de vraag of Novak Djokovic dit jaar als winnaar van de Australian Open weer de trofee kan kussen?

„Er is sprake van regels die worden bepaald door de overheid. Daar moet je je als organisator aan houden”, aldus Krajicek, directeur van het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam. „Mijn persoonlijke mening is daarin niet relevant, het gaat om overheidsbeleid.”

Djokovic maakte eerder deze week bekend ’medische vrijstelling’ te hebben om mee te kunnen doen aan de Australian Open en vloog daarop naar Melbourne. Op de luchthaven werd de nummer 1 van de wereld tegengehouden wegens onvoldoende bewijs waarom hij met een medische vrijstelling Australië in zou mogen.

„Het lijkt er op dat er sprake is van een misverstand tussen speler, organisatie en overheid. Maar we kennen niet alle ins en outs, het is dus lastig daar op in te gaan of iets van te vinden”, zo hield Krajicek zich op de vlakte.

Djokovic moet in de toekomst mogelijk meer toernooien aan zich voorbij laten gaan als hij geen vaccinatiebewijs kan laten zien. Krajicek wil niet op de zaken vooruitlopen. „Het heeft geen zin om te speculeren over iets dat nu nog zo onduidelijk is”, aldus de oud-tennisser, die volgende maand in Rotterdam wel ongevaccineerde spelers kan verwelkomen. „Volgens de huidige regels van de Nederlandse overheid kan dat wel.”

Het ABN AMRO World Tennis Tournament is van 7 tot en met 13 februari.

Haarhuis kijkt met nieuwsgierigheid naar ’bizarre rel’ Djokovic

Paul Haarhuis volgt de ontwikkelingen in de zaak-Djokovic met veel nieuwsgierigheid. Volgens de captain van het Nederlandse Daviscup-team valt de Servische tennisser zelf niet zo veel te verwijten.

„Ik zag een paar dagen geleden het bericht dat hij naar Australië zou gaan en ik dacht: hoe kan dat? Zou hij dan toch gevaccineerd zijn?”, zei Haarhuis. „Maar kennelijk wist hij toch een gaatje te vinden in het systeem en was hij in de veronderstelling dat het geregeld was.”

Haarhuis volgt de ontwikkelingen niet vanuit Australië, maar vanaf zijn vakantieadres in Spanje. „Elke dag krijgt dit weer een nieuwe twist. Het is een bizarre rel aan het worden. De komende dagen moet blijken of hij met zijn exemptie recht heeft op deelname”, aldus de captain van de Nederlandse tennissers.

„Maar in zekere zin heeft hij niks raars gedaan. Zijn vader is dan weer niet goed wijs. Dat hij heeft opgeroepen om te lopen rellen. Dat zijn bijna Trump-achtige taferelen en dan ben je echt een malloot. Als je dat vergelijkt met de ouders van Rafael Nadal of Roger Federer, die heb ik nooit op zo’n uitspraak kunnen betrappen. Maar ik weet niet of dit meteen slecht is voor het imago van Djokovic. Als blijkt dat hij de uitzondering onder valse voorwaarden heeft gekregen, dan zal dat een deuk oplopen.”

Haarhuis snapt ook wel dat sommige spelers bedenkingen hebben bij een vaccin. „Er zijn meerdere spelers die het zo onzeker vinden wat ze ’tot zich nemen’. De Fransman Pierre-Hugues Herbert heeft zich daarom bijvoorbeeld niet ingeschreven. En Jérémy Chardy heeft fysieke klachten gehad na het vaccineren, waardoor hij sinds die tijd niet normaal heeft kunnen trainen.”

Duidelijk is wel: het laatste woord is nog niet over de kwestie gesproken. „Djokovic is groter dan groot in Servië, een uithangbord, en zelfs de president wil hem helpen. Dat is van hem gewoon een trucje”, aldus de oud-tennisser, die rekening houdt met meer vergelijkbare situaties.

„Als ik zie wat Emmanuel Macron zoal roept in Frankrijk, dan zou het mij niks verbazen als Roland Garros onder dezelfde voorwaarden gaat plaatsvinden. Maar laten we niet op de zaken vooruitlopen.” De Franse president zei eerder deze week dat hij ongevaccineerden het leven moeilijker wil maken.