Nieuws/Sport
609224845
Sport

Triatleten grijpen net naast olympische medaille

Maya Kingma in actie in Tokio.

Maya Kingma in actie in Tokio.

De Nederlandse triatleten van de gemengde estafetteploeg hebben net naast een olympische medaille gegrepen. In een boeiende race eindigden Maya Kingma, Marco van der Stel, Rachel Klamer en Jorik van Egdom uiteindelijk knap als vierde. De olympische titel ging naar Groot-Brittannië, het zilver was voor de Verenigde Staten en Frankrijk pakte het brons.

Maya Kingma in actie in Tokio.

Maya Kingma in actie in Tokio.

Nederland moest 53 seconden toegeven op de winnende ploeg van Groot-Brittannië. Het kwartet van de Verenigde Staten finishte op 14 seconden van de winnaar. De achterstand van Frankrijk aan de finish bedroeg 23 seconden.

Kingma trapte af voor Nederland en begon zeer sterk. Ze kwam als tweede het water uit en vormde uiteindelijk een kopgroep met Groot Brittannië, Duitsland en de Verenigde Staten. Na Kingma was het de beurt aan Van der Stel. Het zag er lange tijd goed uit voor Nederland en een medaille leek lange tijd mogelijk.

Als derde kwam Klamer in actie. Zij hield Nederland op een vierde positie, maar kon niet voorkomen dat Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Frankrijk verder uitliepen. Het slotakkoord was voor Van Egdom die door een sterke eindsprint nog wel de vierde plaats veiligstelde voor Nederland. Net geen medaille, maar desalniettemin een zeer knappe prestatie van de triatleten.

De gemengde estafette is een nieuwe discipline op de Spelen. Teams van twee mannen en vrouwen legden in estafettevorm een kleine triatlon van 300 meter zwemmen, 7 kilometer fietsen en 2 kilometer lopen af.

Bekijk hier wat er vandaag op het programma staat in Tokio.

Bekijk hier de medaillespiegel.