Sport/Tennis
609700379
Tennis

Novak Djokovic zet volgende stap richting 20e grandslam-titel

Andy Murray weet weer waar hij het voor doet

Andy Murray is uitzinnig van vreugde na zijn zege.

Andy Murray is uitzinnig van vreugde na zijn zege.

Tennisser Andy Murray weet weer waarom hij ondanks al zijn fysieke problemen van de afgelopen jaren toch doorgaat. De 34-jarige Schot genoot woensdagavond intens van zijn partij op het Centre Court van Wimbledon tegen de Duitse qualifier Oscar Otte. Murray kwam met 2-1 in sets achter te staan, maar slaagde erin om de partij onder het gesloten dak van de hoofdbaan naar zich toe te trekken: 6-3 4-6 4-6 6-4 6-2.

Andy Murray is uitzinnig van vreugde na zijn zege.

Andy Murray is uitzinnig van vreugde na zijn zege.

„Een van de redenen waarom ik nog steeds speel, is vanwege momenten als deze”, zei Murray. „Waarom zou ik dit opgeven?” De voormalig nummer 1 van de wereld, nu 118e op de mondiale ranking, kampte de afgelopen jaren met problemen aan zijn lies en vooral zijn heup. Het was na een ingrijpende heupoperatie zelfs de vraag of Murray zou terugkeren op de tennisbaan.

De drievoudig grandslamwinnaar knokte zich met horten en stoten terug en doet nu voor het eerst sinds 2017 in het enkelspel weer mee aan Wimbledon, met een wildcard. Murray werd op het ’heilige’ gras in Londen nog nooit voor de derde ronde uitgeschakeld en hij wist dat ook tegen Otte te voorkomen, in een meeslepende partij die bijna 4 uur duurde. „Ik had ieders hulp nodig en de fans hebben me geweldig gesteund”, zei Murray over de 7500 toeschouwers op het Centre Court. „Ik heb genoten van het einde van de partij, van het middelste deel iets minder.”

De Schot, die Wimbledon in 2013 en 2016 won, gaat het in de derde ronde opnemen tegen de als tiende geplaatste Denis Shapovalov uit Canada. „Ik ben moe nu”, zei Murray. „Ik gleed ook een paar keer uit, het gras is behoorlijk glibberig. Maar als ik alles zo overzie, voel ik me goed. Mijn heup voelt goed. Ik heb nu een rustdag en hopelijk kan ik daarna weer iets moois laten zien.”

Novak Djokovic schreeuwt het uit na een gewonnen punt.

Novak Djokovic schreeuwt het uit na een gewonnen punt.

Novak Djokovic zet volgende stap richting 20e grandslamtitel

Novak Djokovic heeft een volgende stap gezet op weg naar zijn twintigste grandslamtitel. De Servische tennisser won in de tweede ronde op Wimbledon in drie sets van de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson: 6-3 6-3 6-3. In de eerste ronde had Djokovic, in vier sets, de Brit Jack Draper verslagen.

Djokovic kan in Londen zijn twintigste grandslamtitel veroveren. Hij komt dan op gelijke hoogte met Roger Federer en Rafael Nadal, die ontbreekt op Wimbledon. Djokovic won vorige maand Roland Garros.

In de derde ronde stuit Djokovic op de Amerikaan Denis Kudla, die vrij eenvoudig won van de Italiaan Andreas Seppi: 6-2 6-4 6-2.

„Ik ben erg blij”, zei Djokovic na afloop van de partij. „Kevin is een geweldige speler en erg gevaarlijk op een snelle ondergrond als gras. Ik wist mijn opslagbeurten vrij eenvoudig te behouden. Zo min mogelijk ongedwongen fouten maken was een van de doelen vandaag. Het was bijna foutloos.”

Djokovic en Anderson stonden drie jaar geleden in de finale van Wimbledon. Toen won de Serviër eveneens in drie sets. Djokovic schreef Wimbledon tot dusverre vijf keer op zijn naam, in 2011, 2014, 2015, 2018 en 2019.

„Ik lijk ook een heel fijne band met het gras te hebben”, aldus Djokovic. „Maar ik kan me niet herinneren dat ik in de eerste twee wedstrijden op Wimbledon zo veel ben gevallen als nu. Maar de verbinding met het publiek en het gras is heel fijn.”

Wit-Russische Sabalenka vrij moeizaam ronde verder op Wimbledon

Aryna Sabalenka staat in de derde ronde van het grandslamtoernooi van Wimbledon. De Wit-Russische tennisster had het tegen de Britse Katie Boulter niet eenvoudig. Sabalenka won op het Centre Court in drie sets van de nummer 219 van de wereld: 4-6 6-3 6-3. De partij duurde langer dan 2 uur.

Sabalenka is door de afmeldingen van Naomi Osaka en Simona Halep, respectievelijk de nummer 2 en 3 van de wereld, als tweede geplaatst in Londen. Ze is in het enkelspel op een grandslamtoernooi nog nooit voorbij de vierde ronde gekomen.

In de derde ronde neemt Sabalenka het op tegen de Russische Ekaterina Aleksandrova of de Colombiaanse qualifier Maria Camila Osorio Serrano.