Sport/Voetbal
61099896
Voetbal

Sensatie van Twente krijgt kans bij Oranje Leeuwinnen

Fenna Kalma is goed op dreef.

Fenna Kalma is goed op dreef.

Met negen doelpunten in vijf wedstrijden in de Champions League en vier in de eredivisie heeft Fenna Kalma snel naam gemaakt bij FC Twente. Het leverde de 19-jarige Friezin, afgelopen zomer overgekomen van sc Heerenveen, een uitnodiging op voor Oranje. Maandag meldt ze zich voor het eerst bij bondscoach Sarina Wiegman, met als doel om te genieten van haar eerste ervaringen bij de vicewereldkampioen én om zich te laten zien.

Fenna Kalma is goed op dreef.

Fenna Kalma is goed op dreef.

„Ik sta met de beste voetbalsters van Nederland op het veld. Ik ga proberen daar zoveel mogelijk van te leren”, zegt Kalma, die met de ’Leeuwinnen’ gaat toewerken naar de EK-kwalificatieduels met Slovenië en Rusland. „Nee, ik ga er niet vanuit dat ik direct m’n debuut mag maken. Op de trainingen wil ik het beste van mezelf laten zien.”

Scoren in de Champions League

In de Champions League liet Kalma al zien wat ze goed kan: doelpunten maken. In de voorronde maakte ze er vijf en in de eerste knock-outronde tegen Sankt Pölten tekende Kalma voor vier van de vijf Twentse doelpunten. En dat terwijl de Friezin net nieuw is bij de landskampioen.

„Voor de stap naar het buitenland vond ik het nog te vroeg”, zegt de nummer van 9 van Twente, die haar ouderlijk huis in Friesland heeft verruild voor een woning in Hengelo die ze met twee teamgenotes deelt. „Ik wil me bij Twente verder ontwikkelen, zodat ik er klaar voor ben als de mogelijkheid komt om naar het buitenland te gaan.”

Twente viert een treffer van de spits uit Friesland.

Twente viert een treffer van de spits uit Friesland.

Afgelopen zomer zat Kalma in Reims nog op de tribune bij een WK-wedstrijd van Oranje. De rest van het toernooi volgde ze op televisie. „Ik heb vol bewondering zitten kijken. Op de tribune dacht ik wel: wanneer zou ik ooit de kans krijgen om het op zo’n podium te laten zien? Ik had echt niet verwacht dat die kans zo snel zou komen.”

"’De bondscoach zal niet zomaar gaan veranderen. Maar ze kan niet altijd met dit team blijven spelen’"

Keepster Lize Kop en middenveldster Victoria Pelova, met wie Kalma in de nationale jeugdteams samenspeelde, behoorden in Frankrijk al tot de WK-selectie. Met Kop (21), Pelova (20), Kalma (19) en ook Aniek Nouwen (20) staan heel wat talenten te trappelen om aan te haken bij het ’grote’ Oranje. „De ploeg die er nu staat, is heel succesvol. De bondscoach zal niet zomaar gaan veranderen. Maar ze kan niet altijd met dit team blijven spelen”, zo weet Kalma, die deze week op het veld staat met Vivianne Miedema, de spits en topscorer aller tijden van de ’Leeuwinnen’.

Van een idool wil Kalma niet praten, maar ze houdt Miedema wel scherp in de gaten. „Ik kijk heel bewust hoe zij haar acties maakt. Miedema weet van een kleine kans een doelpunt te maken. Ze schiet vaak op het doel en legt risico’s in haar acties, dat wil ik ook vaker doen.”