Sport/Autosport
611658590
Autosport

Autocoureur Rinus van Kalmthout wint eerste IndyCar-race

Rinus van Kalmthout toont glunderend van trots de beker.

Rinus van Kalmthout toont glunderend van trots de beker.

Indianapolis - Rinus van Kalmthout heeft zijn eerste zege geboekt in de IndyCar Series. De coureur uit Hoofddorp (20) won namens Ed Carpenter Racing de GMR Grand Prix in Indianapolis.

Rinus van Kalmthout toont glunderend van trots de beker.

Rinus van Kalmthout toont glunderend van trots de beker.

Van Kalmthout, in Amerika beter bekend als Rinus VeeKay, is bezig aan zijn tweede seizoen in de IndyCar. Vorig jaar kwam hij tot één podiumplaats. Hij is de eerste Nederlander die een race in die prestigieuze klasse wint sinds zijn leermeester Arie Luyendyk in 1998. Robert Doornbos won in 2007 nog wel twee wedstrijden in de zogeheten Champ Car Series. Luyendyk won ook twee keer de beruchte Indy 500, die over twee weken op het programma staat.

,,Dit is een droom die uitkomt”, jubelde Van Kalmthout, vlak voordat hij zijn ouders in de armen vloog. ,,Geweldig dat zij hier zijn. Zij hebben alles opgeofferd om mij hier te krijgen. Ik ben enorm blij en dankbaar. Dit was een perfecte dag. We waren zo ontzettend snel.”

Grosjean tweede

Voormalig Formule 1-coureur Romain Grosjean eindigde als tweede, nadat hij vanaf pole position was gestart. Van Kalmthout begon de vijfde race van het seizoen als zevende.

Met zijn felbegeerde eerste overwinning heeft Van Kalmthout al een belangrijk doel bereikt. Voor aanvang van het seizoen zei hij: „Ik hoop in de top-5 of top-6 mee te kunnen doen in het kampioenschap en regelmatig voorin te rijden. Als dat gebeurt, valt het vanzelf een keer mijn kant op en komt die eerste overwinning dichterbij. Dat blijft na één podiumplek vorig seizoen het doel. Ik doe niet mee om tweede te worden.”