Sport/Voetbal
614734928
Voetbal

FIFA staat tijdelijk vijf wissels toe

Beeld ter illustratie

Beeld ter illustratie

ZÜRICH - De spelregelcommissie van de FIFA heeft het voorstel goedgekeurd om voorlopig vijf wissels per team toe te staan. Dat doet de wereldvoetbalbond om de clubs tegemoet te komen bij de hervatting van de competities tijdens de coronacrisis.

Beeld ter illustratie

Beeld ter illustratie

„Voor competities die weer zijn opgestart of die intentie hebben en op 31 december 2020 zullen zijn afgerond, is de spelregelcommissie IFAB akkoord gegaan met een tijdelijke aanpassing van het reglement”, meldt de FIFA. In een later stadium wordt bekeken of de maatregel ook mag worden toegepast in competities die pas in 2021 voltooid worden, zoals deeeredivisie en eerste divisie. Vooralsnog is de tijdelijke toepassing ook nog niet van toepassing op het EK.

Tevens maakt de FIFA bekend dat de competities die de VAR gebruiken, zelf mogen bepalen of ze na de hervatting de video-arbiter blijven gebruiken.

Verzoek van clubs

Normaliter mogen de trainers van beide teams drie keer wisselen. Om te voorkomen dat het spel veelvuldig stil komt te liggen, hebben de teams wel maar drie keer per wedstrijd de mogelijkheid om te wisselen.

Het verzoek kwam vanuit de clubs, omdat er de komende maanden mogelijk in korte tijd veel wedstrijden gespeeld moeten worden om het seizoen tijdig te beëindigen. „Is een maand voorbereiding voldoende om wekelijks drie wedstrijden te gaan spelen?”, vroeg Claudio Ranieri, de trainer van Sampdoria, zich af.

Doorwisselen geen optie

„Kunnen we het uiterste vragen van onze spelers? De druk zal maximaal zijn, zowel fysiek als mentaal. Zeker voor de spelers die het coronavirus hebben gehad, zou het een goede, tijdelijke aanpassing in de spelregels kunnen zijn.”

De FIFA benadrukt dat doorwisselen in het professionele voetbal geen optie is.