Sport/WK voetbal
618067237
WK voetbal

Gaat Memphis Depay starten tegen Ecuador? ’Ik ga mijn kaarten niet op tafel leggen’

Van Gaal legt een arm om Depay.

Van Gaal legt een arm om Depay.

DOHA - Louis van Gaal wil nog niet zeggen of Memphis Depay vrijdag de eerste of tweede helft van het WK-duel met Ecuador gaat spelen. „Ik ga nu niet mijn kaarten op tafel gooien”, zei de bondscoach op de afsluitende persconferentie voor de ontmoeting in het Khalifa International-stadion.

Van Gaal legt een arm om Depay.

Van Gaal legt een arm om Depay.

„Ecuador is een slimmere tegenstander dan Senegal en is ook beter georganiseerd. Het wordt dus lastiger dan afgelopen maandag. Daarbij weet ik de opstelling van Ecuador ook niet. Ik weet niet of Enner Valencia speelt. En dat scheelt een slok op een borrel.”

De 28-jarige Depay liep ruim twee maanden geleden een hamstringblessure op tijdens de uitwedstrijd van het Nederlands elftal tegen Polen. Hij maakte afgelopen maandag tijdens het gewonnen duel met Senegal (2-0) op het WK zijn rentree. Van Gaal liet hem ruim een half uur meedoen. De bondscoach is voorzichtig met Depay, de huidige topscorer van Oranje die in 82 interlands 42 doelpunten heeft gemaakt.

De Ligt of Timber?

Van Gaal wilde ook niet vertellen of Matthijs de Ligt of Jurriën Timber tegen Ecuador start. De Ligt kreeg tegen Senegal de voorkeur, maar de verdediger van Bayern München zei na afloop dat Timber zijn rol misschien wel beter had kunnen invullen. „Ik kijk ook naar de tegenstander”, aldus Van Gaal, die eerder al liet weten dat De Ligt een basisplaats had omdat hij goed kan koppen.

Het Nederlands elftal kan zich vrijdag tijdens het duel met Ecuador al plaatsen voor de achtste finales. De ploeg van Van Gaal moet dan zelf winnen en is ook afhankelijk van het resultaat bij Qatar tegen Senegal. Alleen als Qatar dat duel niet wint, kwalificeert Oranje zich officieel. Op het WK geeft niet het onderlinge resultaat, maar het doelsaldo de doorslag als ploegen na alle poulewedstrijden in punten gelijk staan.

Ecuador sterker dan Senegal

Van Gaal is van mening veranderd over wie de sterkste tegenstander van Oranje is in de groepsfase op het WK. De bondscoach zei eerder dat dat Senegal was, maar donderdag schakelde hij over naar de komende tegenstander Ecuador.

„Zij zijn nog meer georganiseerd dan Senegal”, aldus Van Gaal. „En de spelers van Ecuador zijn gewiekster, slimmer. Dat maakt deze tegenstander voor mij moeilijker dan Senegal.”

Van Gaal analyseerde de voorbije dagen meerdere duels van Ecuador. „Ze hebben heel weinig verloren en krijgen ook weinig doelpunten tegen. Dat is heel knap”, zei de trainer. „Het is een fysieke en stabiele ploeg.”

Van Gaal leert op WK van nederlagen Duitsland en Argentinië

De verrassende nederlagen van Duitsland en Argentinië op het WK voetbal tegen respectievelijk Japan en Saudi-Arabië (beide met 2-1) hebben Louis van Gaal en het Nederlands elftal nog meer op scherp gezet. Dat liet de bondscoach donderdag blijken in zijn vooruitblik op het tweede pouleduel met Ecuador.

„Dat zij verliezen, dat zegt wel iets”, sprak de bondscoach in het Qatar National Convention Centre in Doha. „Ze creëerden voor rust allebei veel kansen, maar maakten het niet af. Dat ze het in de tweede helft dan weggeven, heeft misschien toch iets met teamdiscipline te maken. Onze teamdiscipline gaat tot de 90e minuut door. Daar heb ik het ook over met de jongens, hoe belangrijk dat is.”

Wat volgens Van Gaal meehelpt om die discipline te behouden, is dat iedere positie dubbel bezet is. „Je kan een keer minder zijn: voor iedere positie heb ik een ander”, aldus de bondscoach. „Dan wissel ik je en komt iemand anders op je plek.”