Nieuws/Sport
61813
Sport

Go Ahead krijgt grootste kansen, maar verliest bij Roda

Kum bezorgt Koempels vervroegd carnaval

Aangever Mitchel Paulissen en afmaker Chris Kum vieren de beslissende goal van Roda JC.

Aangever Mitchel Paulissen en afmaker Chris Kum vieren de beslissende goal van Roda JC.

Met drie punten werd Roda JC ruim beloond in het degradatieduel met Go Ahead Eagles, maar daar maalde niemand in Kerkrade om. Chris Kum schoot de Limburgers naar de winst (1-0) en - nog belangrijker - een plek boven de degradatiestreep.

Aangever Mitchel Paulissen en afmaker Chris Kum vieren de beslissende goal van Roda JC.

Aangever Mitchel Paulissen en afmaker Chris Kum vieren de beslissende goal van Roda JC.

En daar had het het grootste deel van de wedstrijd toch niet de schijn van, want de meeste kansen waren voor Go Ahead Eagles. Doelman Benjamin van Leer maakte een knappe redding op een schot uit een corner van Xandro Schenk, waarna Frederic Ananou er even later op zijn beurt voor zorgden dat de bezoekers niet op 0-1 kwamen. Na balverlies van Mitchel Paulissen werd Jarchinio Antonia de diepte ingestuurd, en zijn voorzet op de volledig vrijstaande Elvis Manu kon door Ananou nog maar net onderschept worden.

Grote kans Paulissen

Roda kon daar niet meer tegenover zetten dan een kopbal van Tom Van Hyfte die naast het doel van Theo Zwarthoed verdween. Na rust was het eerste gevaar wel van de thuisclub, maar ook winteraanwinst Mohamed El Makrini had het vizier niet op scherp. De middenvelder kopte de bal uit een vrije trap net naast en ook Abdul Ajagun zag een poging met het hoofd het Eagles-doel missen. Paulissen kreeg uit een slim genomen vrije trap van Van Hyfte een reuzenkans om de score te openen, maar maaide op de penaltystip volledig langs de bal.

Ongekende misser Hendriks

Na die opleving van Roda nam nam Go Ahead het initiatief over en had het via Sam Hendriks op voorsprong móeten komen. Na een voorzet van Daniel Crowley wilde de spits (die al bijna op de doellijn stond) de bal eerst nog aannemen, maar sprong het leer van zijn voeten en zag Hendriks tot zijn ontzetting het leer over de achterlijn stuiteren. Ook invaller Joey Suk kreeg een grote kans op de score, maar hij slaagde er niet in een voorzet van Joey Groenbast binnen te glijden.

En diezelfde Groenbast was twintig minuten voor tijd schuldig aan de openingsgoal. De rechtsback liet na een vrije trap van Paulissen tegenstander Kum volledig vrijkomen, en zag lijdzaam toe hoe de verdediger van Roda de 1-0 binnen schoot. De Deventenaren zetten vervolgens aan voor een slotffensief, maar twee schoten van Manu (naast en over) misten richting, waardoor de ploeg van trainer Hans de Koning na twee overwinningen een uiterst dure nederlaag in Kerkrade leed.