Sport/Voetbal
618938457
Voetbal

Duitse wetenschappers:

’Mogelijk anderhalf jaar geen voetbal voor volle tribunes’

Duitse wetenschappers: stadionbezoek niet verstandig

Duitse wetenschappers: stadionbezoek niet verstandig

Nog vele maanden en mogelijk zelfs anderhalf jaar kan er niet voor volle tribunes worden gevoetbald. Dat zei Gerald Haug, voorzitter van het Duitse wetenschappelijk instituut Leopoldina, bij de tv-zender ARD. Haug stelt dat de coronapandemie pas echt voorbij is als er een vaccin is gevonden. Tot die tijd noemt hij het „zeker slim” om niet naar een voetbalstadion te gaan.

Duitse wetenschappers: stadionbezoek niet verstandig

Duitse wetenschappers: stadionbezoek niet verstandig

In Duitsland wordt voorzichtig gedacht aan hervatting van de Bundesliga, maar voorlopig wel zonder publiek. De nationale academie voor wetenschappen Leopoldina sprak zich maandag al in het algemeen uit tegen versoepeling van de maatregelen die het coronavirus moeten beteugelen. Bondskanselier Angela Merkel noemde de studie van het instituut „zeer belangrijk” voor het te volgen beleid. Woensdag beraadt ze zich over verdere stappen.

De Duitse voetballiga DFL heeft voor vrijdag een buitengewone ledenvergadering aangekondigd. Dan wordt waarschijnlijk beslist over een hervatting van het seizoen.

Vorige week zei de Nederlandse viroloog Ab Osterhaus al niet uit te sluiten dat er het hele kalenderjaar geen toeschouwers meer op de tribunes zitten. „Supporters zitten niet braaf stil. En we weten inmiddels dat het virus zich sneller verspreidt als mensen gillen, schreeuwen of zingen”, aldus Osterhaus, een regelmatig bezoeker van Ajax. In Duitsland wordt in eerste instantie aan het spelen van ’spookwedstrijden’ gedacht. De clubs hopen daarmee een groot deel van de tv-inkomsten en sponsorgelden ter waarde van ongeveer 750 miljoen euro te redden.

Haug wees erop dat de stellingname van de wetenschappers van zijn instituut slechts de status van aanbeveling heeft. „De richtlijnen moeten vanuit de politiek komen”, aldus Haug.

In de nieuwste Kick-off podcast gaat het over het al dan niet voortzetten van de Eredivisie en over de rol van burgemeesters daarin. Verder: de gehackte scheidsrechter Danny Makkelie, de aanpak van Feyenoord in de coronacrisis, en een mogelijk vertrek van Tagliafico bij Ajax. Luister ’m hier, hieronder of via je eigen podcast app.