Sport/Voetbal
621983266
Voetbal

Bond blijft hopen op play-offs en nacompetitie

Grote teleurstelling voor het voetbal: geen fans welkom bij laatste speelrondes

Twee weken geleden waren er sinds lange tijd weer eens fans in de stadions.

Twee weken geleden waren er sinds lange tijd weer eens fans in de stadions.

ZEIST - Een grote teleurstelling voor alle clubs en supporters in het Nederlands betaald voetbal. Bij de resterende speelrondes zijn definitief geen supporters welkom.

Twee weken geleden waren er sinds lange tijd weer eens fans in de stadions.

Twee weken geleden waren er sinds lange tijd weer eens fans in de stadions.

Dat is de uitkomst van het overleg dat het kabinet vrijdag voerde met de KNVB, de Eredivisie CV en de Keuken Kampioen Divisie. Het kabinet liet weten dat de juridische basis nog ontbreekt om (met toegangstests) publiek toe te laten bij publieksevenementen. De KNVB zegt zwaar teleurgesteld te zijn.

„Het Nederlands betaald voetbal is zwaar teleurgesteld dat het wettelijke kader zolang op zich laat wachten, omdat eerder veelvuldig is gebleken dat in de stadions voetbalwedstrijden veilig en verantwoord kunnen worden georganiseerd met beperkt publiek. Rondom de start van het huidige seizoen zijn in het betaald voetbal al zo’n 130 wedstrijden met beperkt publiek gespeeld. Dit leverde voor zover bekend niet of nauwelijks besmettingen op. Dat gold ook voor de drie Fieldlab experimenten met publiek in de stadions. Uit onderzoek is gebleken dat in de buitenlucht bijna geen besmettingen plaatsvinden en dankzij de placering in de stadions kan iedereen gedurende de hele wedstrijd eenvoudig voldoende afstand (1,5 meter) houden. Met de recente, eenmalige pilot mochten bovendien alleen personen met een negatieve coronatest de stadions in”, schrijft de KNVB in een verklaring.

„Hierdoor, maar ook met het oog op de beleving van het betaald voetbal in Nederland en het perspectief op het volgend seizoen, was het naar ons idee gepast én verantwoord om het huidige seizoen met beperkt publiek af te sluiten. Het is alleen de regelgeving die nu in de weg zit. Hopelijk lukt dit nog wel na 18 mei in de nacompetitie, de play-offwedstrijden voor promotie/degradatie en voor een Europees ticket. De Eredivisie CV, Keuken Kampioen Divisie en KNVB blijven hierover in gesprek met het kabinet.”

Proefweekend

Twee weken geleden was er een ’proefweekend’ in de Eredivisie waarbij er in alle stadions publiek aanwezig was. Ook de Keuken Kampioen Divisie voerde afgelopen weekend een soortgelijk experiment uit. Vooral de clubs die in de betreffende weekenden geen thuiswedstrijd speelden, hoopten dat zij ook nog een keer hun vaste supporters konden ontvangen. Die hoop kan nu dus voorlopig de prullenbak in. Slechts de clubs voor wie het seizoen na de reguliere competitie nog verder gaat via play-offs of nacompetitie, mogen nog hopen.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo