Sport/Voetbal
623581485
Voetbal

100 miljoen euro verlies voor Manchester United

Manchester United heeft het afgelopen boekjaar, dat liep tot en met juni, afgesloten met een verlies van 92,2 miljoen pond, omgerekend ruim 100 miljoen euro.

De Engelse voetbalclub zag als gevolg van de coronacrisis de inkomsten op en rond wedstrijddagen wegvallen. Ook de commerciële inkomsten werden door de crisis geraakt. De grootste tegenvaller waren hogere uitgaven aan belastingen.

„Het lijdt weinig twijfel dat deze twaalf maanden tot de meest uitdagende in de geschiedenis van Manchester United behoorden”, aldus Ed Woodward, vicevoorzitter van de club. De voorbije twee voetbalseizoenen werden ontsierd door lockdowns. Fans waren lange tijd niet welkom in het stadion.

Bij Manchester United daalden de totale inkomsten afgelopen jaar met bijna 3 procent tot ruim 494 miljoen pond. De jaarlijkse verkopen tijdens wedstrijddagen zakten met 92 procent in. De club, die vorige maand Cristiano Ronaldo overnam van het Italiaanse Juventus, zag de jaarlijkse commerciële inkomsten met 17 procent dalen. De inkomsten uit uitzendrechten stegen juist, met bijna 82 procent. Dit is de grootste inkomstenbron voor de voetbalclub.

Vorig seizoen sloot Manchester United het seizoen af met een verlies van 23,2 miljoen pond. Ook dat jaar werd door het coronavirus beïnvloed.

Manchester United was afgelopen seizoen veel meer geld kwijt aan een belastingkwestie. Die zadelde de Premier League-club op met een rekening van 68,2 miljoen pond tegenover 2,4 miljoen pond een jaar eerder.