Sport/Wielrennen
623761491
Wielrennen

Sjoerd Bax verrast met transfer naar topploeg van Tadej Pogacar

Sjoerd Bax in 2021.

Sjoerd Bax in 2021.

DOHA - De Nederlandse wielrenner Sjoerd Bax rijdt de komende twee jaar voor UAE Team Emirates, de ploeg van onder anderen tweevoudig Tourwinnaar Tadej Pogacar. De 26-jarige renner uit een Brabants dorp komt over van Alpecin-Deceuninck. Bax verraste eind vorige maand door de Italiaanse wielerkoers Coppa Agostoni te winnen.

Sjoerd Bax in 2021.

Sjoerd Bax in 2021.

In de sprint van een kopgroep van negen renners versloeg hij toen grote namen als Alejandro Valverde, Vincenzo Nibali, Rigoberto Urán en Guillaume Martin. „Met deze namen in de kopgroep verbaas ik mezelf ook”, zei Bax toen.

Het leverde hem een transfer op naar de sterke Emirates-ploeg. „Ik ben heel benieuwd hoeveel ik mezelf kan verbeteren bij een van de beste ploegen ter wereld”, aldus Bax, die vorig jaar achter Timo Roosen tweede werd op het Nederlands kampioenschap. Hij gaat komende week al met zijn nieuwe teamgenoten op trainingskamp in de Verenigde Arabische Emiraten.

Bax reed vorig jaar nog voor de Nederlandse continentale ploeg Metec-Solarwatt. Na één seizoen bij het Alpecin-team van Mathieu van der Poel wordt hij teamgenoot van Pogacar, de winnaar van de Tour de France in 2020 en 2021. Dit jaar eindigde de Sloveen als tweede achter de Deen Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma).