Sport/Wielrennen
626437007
Wielrennen

Onstuitbare Lucinda Brand boos op UCI: ’Dit voelt oneerlijk’

Lucinda Brand

Lucinda Brand

Lucinda Brand heeft de UCI, de internationale wielerfederatie, opgeroepen de regels omtrent gelapte veldrijdsters aan te passen. Volgens de regerend wereldkampioene beïnvloeden rensters die een ronde worden ingehaald te vaak de resultaten.

Lucinda Brand

Lucinda Brand

„Wanneer gaan jullie dit probleem eindelijk oplossen? Waarom moesten we wachten op het moment dat gelapte rensters de resultaten van de race beïnvloedden? Helaas heeft het gisteren de race van Ceylin verpest!”, schreef de Nederlandse op sociale media. „Het gaat niet om deze specifieke renster, want dit gebeurt elke week.”

Brand (32) versloeg Ceylin del Carmen Alvarado zaterdag in de GP Sven Nys. In de slotfase werd Alvarado opgehouden door rensters die een ronde werden ingehaald. „Ik heb vorig jaar al contact met jullie opgenomen over het probleem en kwam zelfs met een oplossing, maar er gebeurde niets. Misschien kunnen jullie mijn suggestie nog eens overwegen.”

Race verpesten

Volgens Brand is het hoog tijd om de regels aan te scherpen, aangezien er volgens haar voor veel minder belangrijke zaken wel duidelijke regels gelden. „Het voelt oneerlijk om waarschuwing na waarschuwing van UCI-functionarissen te krijgen voor kleine zaken zoals de plaatsing van mijn armnummers. Maar de echte problemen die de race beïnvloeden, worden nu genegeerd!”, aldus Brand.

„Maar laten we dit alsjeblieft samen oplossen. Er ligt ook een grote verantwoordelijkheid bij de rensters en ploegen. Laten we elkaar eraan herinneren aan de kant te gaan wanneer je op het punt staat te worden gelapt. Uiteindelijk wil niemand de race verpesten.”

Onstuitbare Brand zegeviert ook in wereldbeker veldrijden Hulst

Lucinda Brand is momenteel wel onoverwinnelijk in het veldrijden. De regerend wereldkampioen boekte in Hulst haar zesde zege in de wereldbeker en haar vijftiende overwinning van deze winter. De Rotterdamse won de afgelopen weken zo’n beetje alle wedstrijden waar ze aan de start verscheen.

Het duurde in de Zeeuwse cross lang voordat Brand aan de leiding kwam. Belofte Puck Pieterse maakte de wedstrijd op het gevarieerde parcours, met steile hellingen en veel technische passages. De 19-jarige Pieterse nam vanaf de start de leiding en hield het vijf ronden vol vooraan. Voor het ingaan van de zesde en laatste ronde sloot Brand aan en kort daarna plaatste ze een versnelling, die Pieterse te machtig was.

Pieterse wist wel de tweede plaats vast te houden; ze kwam 5 tellen na Brand over de meet. Annemarie Worst eindigde op 11 seconden als derde. Brand verstevigde met haar winst in Hulst haar leidende positie in het wereldbekerklassement.

„Bizar dat dit al mijn vijftiende overwinning is. Ik hou zelf de tel niet bij, dat laat ik aan de journalisten over”, zei Brand na de cross op Sporza. „Pieterse was vanuit het vertrek supersterk. Ik heb me niet gelijk over de kop gereden en dat was denk ik mijn redding. Ik kon tegen het einde van de koers nog een paar keer de motor opentrekken. Dat was nodig, want met Puck wil je niet sprinten om de winst.”

Pieterse was dolblij met haar tweede plaats. „Ik kreeg het halverwege wel zwaar en zag de seconden wegtikken. Lucinda kan zoveel vermogen wegtrappen op de rechte stukken, het was voor mij niet mogelijk om bij haar te blijven. Maar ik wilde wel graag de rest voorblijven en dat is gelukt.”

Ceylin del Carmen Alvarado ontbrak in Hulst. Ze eindigde op nieuwjaarsdag in Baal nog als tweede achter Brand, maar ze besloot rust te nemen en Hulst over te slaan.