Sport/Tennis
633762127
Tennis

Nadal droevig na stoppen Federer: ’Was deze dag maar nooit gekomen’

Rivalen op de baan, vrienden erbuiten.

Rivalen op de baan, vrienden erbuiten.

AMSTERDAM - De allergrootste rivaal in de lange tennisloopbaan van Roger Federer is toch Rafael Nadal. De Spanjaard is dan ook droevig gestemd, na het horen van het nieuws dat de Zwitser gaat stoppen. Wel is ’Rafa’ hem erg dankbaar, zo zegt hij op sociale media.

Rivalen op de baan, vrienden erbuiten.

Rivalen op de baan, vrienden erbuiten.

„Beste Roger, mijn vriend en rivaal. Ik had gewild dat deze dag nooit was gekomen. Het is een verdrietige dag voor mij persoonlijk en voor de sport in de hele wereld”, schrijft de 36-jarige Nadal op sociale media.

Om te vervolgen: „Het was een genoegen, maar ook een eer en voorrecht om al deze jaren met je te delen en samen zo veel geweldige momenten buiten en naast de baan te beleven. We zullen in de toekomst nog veel meer momenten samen delen.”

Laver Cup

Nadal en Federer zullen elkaar later deze maand op de Laver Cup tegenkomen. De Spanjaard kijkt ernaar uit om zijn rivaal nog veel vaker te ontmoeten in de komende jaren.

„Voor nu wens ik je alle goeds met je vrouw, je kinderen en je familie”, besluit Nadal zijn bericht aan Federer. „Geniet van wat komen gaat. Ik zie je op de Laver Cup in Londen.”

Iconische ontmoetingen

De twee tennislegendes stonden in totaal veertig keer tegenover elkaar in een officiële partij. Nadal won 24 van die ontmoetingen. In Grand Slam-finales is de balans 6-3 in het voordeel van de Spanjaard.

In 2019 troffen Federer en Nadal elkaar voor het laatst. In de halve finales van Wimbledon was de Zwitser toen in vier sets de betere. In een heroïsche eindstrijd greep hij tegen Novak Djokovic vervolgens naast de titel.

Toni Nadal, de oom en jarenlang de coach van de Spaanse tennisser, sprak van een slechte dag voor iedereen die van tennis houdt. "Rafael zou niet zo sterk zijn geweest zonder Roger Federer. Hij moest zijn niveau altijd verbeteren. Met Djokovic erbij verhoogden ze allen het niveau van elkaar."

Federer had volgens de coach een perfecte combinatie van efficiëntie en klasse. "Ik heb een zoon die fan is van Federer. Hij wachtte tot hij terug zou komen. Nu weten we dat het zijn laatste wedstrijd is."