Sport/Tennis
636385586
Tennis

Richard Krajicek baalt van Nederlandse tennissers

Het ABN AMRO World Tennis Tournament kreeg woensdag te maken met een unicum: een walk-over in de eerste ronde van het hoofdtoernooi. Er was geen zogenoemde lucky loser, oftewel een reserve, beschikbaar om de zieke Radu Albot te vervangen. Albot zou aantreden tegen de Italiaan Jannik Sinner.

Toernooidirecteur Richard Krajicek kon het niet geloven dat er geen enkele Nederlander uit het kwalificatietoernooi zich had ingeschreven op de reservelijst. Alle deelnemers van de kwalificaties mogen zich daarop laten registreren. Het Nederlandse viertal Ryan Nijboer, Jesper de Jong, Botic van de Zandschulp en Miliaan Niesten verloor in het kwalificatietoernooi.

„Ik kan er écht niet bij. Ik geloof niet dat ik dit ooit heb meegemaakt”, zei Krajicek. „Dit was een ongelooflijke kans voor die jongens om in het hoofdtoernooi te spelen. Ik ben hier zelf ooit begonnen op een wildcard en weet hoe belangrijk dat kan zijn.”

Voor verliezers van de eerste ronde ligt een cheque van ruim 15 duizend euro klaar. „Het was een ongelooflijke kans, maar ik denk dat zij nog meer balen. Van dat geld kun je een half jaar tennissen”, aldus de directeur. „Als we geen wedstrijd op het centercourt hadden, was ik echt ’pissed’ geweest. Het is niet slim van de spelers én de coaches. Ze waren blijkbaar vergeten dat er woensdag ook eerste rondes zijn. Hopelijk hebben ze ervan geleerd en komt het niet meer voor.”

Van de Zandschulp was maandag en dinsdag wél aanwezig. „Ik kreeg woensdagochtend een appje van mijn coach Dennis Schenk, die nog in het hotel zat, dat een speler die meer kans zou maken dan ik, aan het ontbijt gezien was en dus nog in Rotterdam was. Maar die ging kennelijk niet naar Ahoy maar naar het vliegveld”, aldus Van de Zandschulp. „Plus dat ik ook gewoon weer wilde gaan trainen, wat in Ahoy lastig kan omdat spelers in het hoofdtoernooi voorrang krijgen. Volgende week wacht het volgende toernooi alweer. Ik werd om 09.50 uur nog gebeld door Krajicek, maar ik redde het niet meer er op tijd te zijn.”

Door de walk-over werd de partij tussen Gilles Simon en Michail Koekoesjkin naar het centercourt verplaatst.