Nieuws/Sport
63909
Sport

Mario Been: 'Het moet nu gebeuren voor Feyenoord'

Georginio Wijnaldum is Mario Been nog steeds dankbaar

Georginio Wijnaldum is Mario Been nog steeds dankbaar

Heel Nederland denkt bij Feyenoord tegen PSV in de loopbaan van Mario Been aan de dramatische 10-0 nederlaag in Eindhoven. Maar iedereen vergeet dat het Feyenoord van Been, de huidige assistent-trainer van Dick Advocaat bij Fenerbahçe, in de return (april 2011) met 3-1 won van PSV en de ploeg van Fred Rutten een dreun gaf in de titelrace.

Georginio Wijnaldum is Mario Been nog steeds dankbaar

Georginio Wijnaldum is Mario Been nog steeds dankbaar

Hoe bereidde je het elftal voor op wéér PSV na het pak slaag?

Been, vanuit Istanbul: "Na die giga-nederlaag in de uitwedstrijd was het eigenlijk heel simpel om de spelers te inspireren. Ze waren zelf enorm gemotiveerd. Ook voor hen was het de kans om een zwarte bladzijde in hun loopbaan goed te maken."

Dat lukte aardig, hè?

"We speelden in die wedstrijd heel agressief en waren de betere ploeg. Na een uur moest Orlando Engelaar eraf met rood bij PSV, maar toen stond Feyenoord al op voorsprong. Gini Wijnaldum maakte de eerste twee uit voorzetten van Diego Biseswar, Luc Castaignos maakte de 3-1. Het publiek in De Kuip was geweldig. Ik vond het knap van ons elftal, want vergeet niet dat we met zeer jonge talenten te maken hadden. Stefan de Vrij, Wijnaldum, Leroy Fer, Biseswar, Castaignos en Bruno Martins Indi kwamen allemaal net kijken."

Die jonge ventjes zijn aardig terechtgekomen.

"Als je kijkt naar hun carrières – ze zijn allemaal naar grote clubs en grote competities gegaan – is het voor hen een voordeel geweest dat ze op zo’n jonge leeftijd al in het eerste elftal van Feyenoord stonden. Van hoogte- én van dieptepunten word je beter als voetballer. Door het gebrek aan geld bij Feyenoord kregen zij kansen in die periode. Ik kijk met plezier op tv naar hun ontwikkeling bij alle clubs in Europa. Grappig dat niemand toen in Gini een nummer tien zag en ik zette hem bij Feyenoord gewoon op die positie. Ik las pas dat hij daar dankbaar voor is. Mooi hoe hij nu bij Liverpool draait."

Feyenoord had geen leider, geen routine in die periode.

"En er kon weinig financieel gezien. De oudere spelers waren net allemaal gestopt. Wij haalden Sekou Cissé, Jon Dahl Tomasson en Dani Fernandez. Je weet hoe dat is afgelopen. Cissé werd een rampverhaal met die teen van hem, Tomasson speelde dat hele seizoen ook nauwelijks door een blessure en Fernandez scheurde in augustus al zijn kruisband af. In elke linie verdween een ervaren speler. Daarom haalden we in de winterstop Marcel Meeuwis er nog bij."

Ga je zondag kijken via je schotel?

"Wij hebben een uitwedstrijd bij Gaziantepspor. Dus dat wordt moeilijk. Maar ik hoop dat Feyenoord de titelrace volhoudt. Het moet nu gebeuren."