Sport/Voetbal
642171265
Voetbal

KNVB mikt op 12.000 toeschouwers per EK-duel in Amsterdam

De KNVB hoopt komende zomer bij de vier EK-wedstrijden in Amsterdam ten minste 12.000 toeschouwers te kunnen verwelkomen in de Johan Cruijff ArenA. Dat heeft de voetbalbond aan de Europese voetbalunie UEFA gerapporteerd. „Afhankelijk van de ontwikkelingen van het coronavirus in juni bestaat de kans dat het er uiteindelijk meer zullen worden”, laat de KNVB weten.

„Geweldig dat we op koers liggen voor een EK met publiek”, zegt Gijs de Jong, toernooidirecteur in Amsterdam. „Dit is een historisch toernooi, waar Nederland deel van uitmaakt. Daar hoort gewoon publiek bij te zijn. We kijken ernaar uit 12.000 toeschouwers in de Johan Cruijff ArenA te ontvangen, maar beseffen dat het coronavirus onvoorspelbaar is en er geen garanties zijn. We blijven echter goede hoop houden dat de situatie in juni zodanig verbeterd is, dat er zelfs meer toeschouwers bij kunnen zijn.”

Uiterlijk deze woensdag moesten de twaalf speelsteden hun plannen indienen over het beoogde minimumaantal toeschouwers bij de EK-wedstrijden in hun stadions. De UEFA had vorige maand bij monde van voorzitter Aleksander Ceferin benadrukt dat voetballen in lege EK-stadions voor de UEFA geen optie zou zijn. Zonder een garantie van publiek bij de EK-duels zouden de betreffende gastlanden hun EK-duels mogelijk moeten afstaan.

Ambitie

De ambitie van ten minste 12.000 toeschouwers, met de hoop op meer, hebben de KNVB, het kabinet en de gemeente Amsterdam gezamenlijk uitgesproken. „Het is fantastisch dat de minister en de burgemeester van Amsterdam er ook vertrouwen in hebben dat een EK met publiek in juni op een veilige, verantwoorde én feestelijke manier kan plaatsvinden”, laat De Jong weten.

Supporters tijdens de WK-kwalificatie wedstrijd tussen Nederland en Letland in de Johan Cruijff Arena op 27 maart in Amsterdam, Nederland.

Supporters tijdens de WK-kwalificatie wedstrijd tussen Nederland en Letland in de Johan Cruijff Arena op 27 maart in Amsterdam, Nederland.

In het Nederlandse EK-scenario dat bij de UEFA is ingediend, wordt uitgegaan van op zijn minst 25 procent van de netto-capaciteit van het stadion. Alle bezoekers die de EK-duels in Amsterdam willen bijwonen, moeten voldoen aan de dan geldende veiligheidsprotocollen en krijgen pas toegang op vertoon van een negatief resultaat van een coronatest.

Stopknop

Op basis van de resultaten van de verschillende Fieldlab-onderzoeken en de verwachte coronasituatie in juni, bekijken de KNVB, het ministerie van VWS en de gemeente Amsterdam of het mogelijk is om het percentage toeschouwers te verhogen. Als de staat van de pandemie in juni slechter is dan ingeschat, kan het aantal toeschouwers ook naar beneden worden bijgesteld. Hiervoor is een zogenoemde ’stopknop’ in het protocol opgenomen.

De Johan Cruijff ArenA vormt het decor voor de EK-groepswedstrijden van Nederland tegen Oekraïne (13 juni), Oostenrijk (17 juni) en Noord-Macedonië (21 juni). Op 26 juni staat nog een achtste finale op het programma.

Toernooidirecteur De Jong vecht voor meer fans op EK in ArenA

Gijs de Jong heeft nog goede hoop dat er tijdens de drie groepsduels van het Nederlands elftal op het EK voetbal 20.000 of misschien zelfs wel 30.000 fans op de tribunes van de Johan Cruijff ArenA zitten. „Ik ben een rasoptimist”, zegt de secretaris-generaal van de KNVB. „Maar als het meezit dan is dat zeker mogelijk.”

De nationale voetbalbond heeft de UEFA laten weten dat het elk EK-duel minimaal 12.000 toeschouwers wil verwelkomen in Amsterdam. Dat was nodig omdat voor de Europese voetbalbond lege stadions geen optie zijn. Zonder een garantie van publiek zouden de betreffende gastlanden hun EK-duels mogelijk moeten afstaan.

„Er moeten wel heel rare dingen gebeuren als dat aantal van 12.000 nog naar beneden moet”, zegt De Jong, toernooidirecteur in Amsterdam. „Dat verwacht niemand. Maar we vechten voor meer. Honderd fans meer vind ik al mooi, 1000 meer is nog beter. Maar we willen er liefst nog meer, zo veel als mogelijk.”

De ruim 50.000 kaartjes voor de drie groepsduels van Oranje met Oekraïne (13 juni), Oostenrijk (17 juni) en Noord-Macedonië (21 juni) op het EK waren voor de uitbraak van de coronapandemie snel verkocht, net als die van een achtste finale in Amsterdam (26 juni). „Maar iedereen heeft de gelegenheid gekregen om kaartjes weer terug te geven”, weet De Jong. „Daar hebben vooral buitenlandse fans gebruik van gemaakt. Ik schat dat er eind april nog 35.000 of 40.000 kaarten per wedstrijd in Amsterdam in omloop zijn.”

Niet de KNVB maar de UEFA bepaalt welke tickethouders naar binnen mogen. „Ik denk via loting”, meldt De Jong. „Buitenlandse fans hebben in principe net zo veel kans als Nederlanders. Maar voor supporters van Noord-Macedonië en Oekraïne ligt dat weer anders. Fans uit die landen hebben meer reisbeperkingen omdat Oekraïne en Noord-Macedonië geen deel uitmaken van de Europese Unie.”

„Ik denk dat we de komende maanden nog veel kunnen bereiken”, zei De Jong. „Het vaccineren gaat door en hopelijk blijft het aantal besmettingen dalen. Daarnaast zijn de resultaten van de verschillende Fieldlab-onderzoeken bemoedigend. Als alles duidelijk is, dan gaan we met die resultaten naar het OMT om verdere versoepeling mogelijk te maken.”

Alle bezoekers die de EK-duels in Amsterdam willen bijwonen, moeten voldoen aan de dan geldende veiligheidsprotocollen en krijgen pas toegang op vertoon van een negatief resultaat van een coronatest. „Laatst bij Nederland - Letland waren er 5000 fans welkom, in het kader van Fieldlab”, stelt De Jong. „Zij hebben zich in hun eigen regio getest, zodat ze bij een positief resultaat niet hoefden te reizen. Volgens mij is dat heel positief verlopen. Ik vond die 5000 fans al voor een goede sfeer zorgen. Ze waren hongerig, dat merkte je aan alles. Dat belooft veel goeds als er straks 12.000 of hopelijk nog veel meer mensen in de Johan Cruijff ArenA zitten.”

Burgemeester Halsema: EK-fans hebben iets om naar uit te kijken

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam verheugt zich op de vier EK-wedstrijden in haar stad. „Heel bijzonder dat we als echte voetbalstad onderdeel zijn van dit unieke toernooi. Dit is voor heel veel fans iets om naar uit te kijken. Met elkaar maken we er een veilig, verantwoord en goed georganiseerd toernooi van”, zegt Halsema in een korte reactie op het nieuws dat de KNVB op minimaal 12.000 toeschouwers inzet bij de vier duels in de Johan Cruijff ArenA.

Ook sportwethouder en locoburgemeester Simone Kukenheim is enthousiast. „Het is prachtig om speelstad te kunnen zijn voor zo’n belangrijk internationaal sportevenement als EURO 2020. We gaan dan ook ons best doen om er niet alleen een topsportspektakel van te maken, maar ook een inspiratiebron om zelf te gaan sporten. Want zien voetballen, doet voetballen.”

’Hopelijk prachtige sportzomer’

Amsterdam is al begonnen met de warming-up voor het toernooi. Het EK Voetbal on Tour vindt plaats tot en met 25 juni. Tijdens deze periode toert een bus door de stad om op ongeveer dertig pleintjes voetbalactiviteiten op te zetten. Deze zijn bedoeld voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. „Jonge Amsterdammertjes kunnen genieten van gratis sportactiviteiten zoals voetbal challenges en clinics freestyle voetbal. Zo tellen we af naar een hopelijk prachtige sportzomer, met het EK voetbal als een van de hoogtepunten”, blikt Kukenheim vooruit.

Demissionair minister Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport) heeft ook zin in het EK. „We kijken er allemaal naar uit dat er weer meer kan. Bij het EK voetbal hopen we natuurlijk allemaal op publiek in het stadion. In samenwerking met de KNVB en de gemeente Amsterdam kijken we hoe er op een veilige en verantwoorde manier publiek bij de wedstrijden van het Nederlands elftal kan zijn. De kennis opgedaan bij de Fieldlabs en pilots helpt hierbij en uiteraard blijft de epidemiologische situatie leidend bij de vraag hoeveel publiek aanwezig kan zijn.”

Bilbao wil minimaal 13.000 fans bij EK-wedstrijden

De Spaanse voetbalbond hoopt komende zomer bij de vier EK-wedstrijden in Bilbao ten minste 13.000 toeschouwers te kunnen verwelkomen in stadion San Mamés. Dat meldden verschillende Spaanse media op basis van bronnen bij de bond.

Het stadion van Athletic Club uit Bilbao biedt plaats aan 53.000 fans. Spanje speelt de drie groepswedstrijden tegen Zweden (14 juni), Polen (19 juni) en Slowakije (23 juni) in Bilbao, waar op 27 juni ook een achtste finale wordt afgewerkt.

Uiterlijk deze woensdag moesten de twaalf speelsteden hun plannen indienen over het beoogde minimumaantal toeschouwers bij de EK-wedstrijden in hun stadions. De UEFA had vorige maand bij monde van voorzitter Aleksander Ceferin benadrukt dat voetballen in lege EK-stadions voor de UEFA geen optie zou zijn. Zonder een garantie van publiek bij de EK-duels zouden de betreffende gastlanden hun EK-duels mogelijk moeten afstaan.

De Deense hoofdstad Kopenhagen wil komende zomer op het EK voetbal zeker 11.000 toeschouwers ontvangen in het Parken-stadion. De andere negen speelsteden zijn Bakoe, München, Londen, Boedapest, Dublin, Rome, Boekarest, Sint-Petersburg en Glasgow.

Epidemioloog: nul toeschouwers tijdens EK voetbal is ook mogelijk

Ambitieus. Zo noemt Frits Rosendaal, hoogleraar epidemiologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), de plannen van voetbalbond KNVB om minstens 12.000 supporters toe te laten tijdens de wedstrijden in Amsterdam voor het EK voetbal. „Het is opvallend dat de KNVB zegt dat het een minimum is. Het zouden er dus ook meer kunnen zijn. Maar als de situatie het niet toelaat, zouden het er ook nul kunnen zijn. Uiteindelijk beslist de overheid daarover, niet de KNVB of de UEFA.”

Het EK voetbal wordt in juni gehouden. Of toeschouwers dan echt bij de wedstrijden van Oranje kunnen zijn, hangt heel erg af van de infectiegraad. Rosendaal: „We zitten nu al maanden rond een vrij hoog niveau. Als we bij het EK zitten op het niveau waarop we nu zitten, kan het zeker niet. Als het echt daalt, kan het wel.”

Volgens de KNVB moeten de toeschouwers bij de ingang van de Johan Cruijff Arena een negatieve uitslag van een coronatest laten zien. Binnen moeten ze zich houden aan de geldende veiligheidsprotocollen. Rosendaal vraagt zich af hoe dat in zijn werk gaat. „Het lijkt me niet dat je 1,5 meter afstand van elkaar kunt houden. Als je een tribune voor ogen ziet, heb je allemaal stoelen naast elkaar en rijen achter elkaar, Om 1,5 meter afstand van elkaar te houden, moet je naast elke toeschouwer ongeveer vier stoelen vrij houden. Maar voor en achter iemand ook, en schuin ervoor en schuin erachter ook. Met minstens 12.000 toeschouwers lijkt dat me een uitdaging.”

Als mensen tijdens de wedstrijden alleen maar zouden zitten, gaat het nog. Maar ze zullen ook scanderen, zingen, fluiten, roepen en juichen bij doelpunten en bij gele en rode kaarten. „En dan komen deeltjes verder. Als een toeschouwer het virus onder de leden heeft, kan hij of zij de mensen om zich heen besmetten. Maar het is niet zo dat iemand aan de ene kant van de Arena iemand aan de andere kant besmet.”

Bijkomend probleem is dat supporters niet alleen in het stadion zijn, maar dat ze ook op de een of andere manier naar de wedstrijden moeten reizen. Na afloop moeten ze weer naar huis. Of naar het hotel, als supporters uit het buitenland worden toegelaten, waar nog geen duidelijkheid over is. „Bij de Johan Cruijff Arena zal een groot deel met het openbaar vervoer komen. Je kunt geen volle treinen hebben. En er is een risico dat veel mensen uit verschillende gezinnen bij elkaar opgepakt in één auto naar het stadion gaan. Bovendien gaan de toeschouwers in het stadion allemaal tegelijk door gangetjes naar de wc. Eigenlijk ben je dan een soort carnaval aan het organiseren.”

Uiteindelijk hangt het heel erg af van het aantal coronagevallen in Nederland. De EK-wedstrijden zijn in juni. In juni vorig jaar was een grote demonstratie van Black Lives Matter op de Dam in Amsterdam. Na afloop van dat protest werd gewaarschuwd voor besmettingen, maar de betoging bleek geen brandhaard. Rosendaal: „Toen was 1 op de 10.000 mensen in Nederland besmettelijk. Als er dan 5000 mensen staan, is er 50 procent kans dat een paar betogers corona hebben en 50 procent dat niemand besmet is. Dat is te overzien. Stel dat straks 1 op de 100 mensen besmettelijk is, zitten misschien meer dan honderd mensen met corona bij de wedstrijden van Oranje.”