Sport/Autosport
642561319
Autosport

’Het vuur was zorgwekkend’

Formule 1 gaat grondig onderzoek doen naar ongeluk Grosjean

Ross Brawn.

Ross Brawn.

SAKHIR - De Formule 1 wil een grondig onderzoek naar het ongeluk van Haas-coureur Romain Grosjean bij de Grand Prix van Bahrein.

Ross Brawn.

Ross Brawn.

Volgens Ross Brawn, sportief directeur van de F1, heeft de halo, de veiligheidsbeugel op de cockpit van de Formule 1-wagen, Grosjean gered. De Fransman crashte vlak na de start hard in de vangrail, waarbij zijn wagen in tweeën brak en in brand vloog. De coureur wist zichzelf te bevrijden en kwam er redelijk ongeschonden vanaf.

„Het vuur was zorgwekkend, de breuk in de vangrail was zorgwekkend. Hetgeen dat ons erdoor heeft gesleept was de veiligheid van de wagen”, zei Brawn. „Vangrails die openbreken was meerdere jaren geleden een klassiek probleem. Het lijdt geen twijfel dat de halo de dag heeft gered en Grosjean heeft gered.”

Brawn refereerde er nog eens aan dat er aanvankelijk scepsis was over de invoering van de halo. „Er was controverse, maar er kan nu geen twijfel meer over bestaan. Een diepe buiging voor diegenen die de introductie ervan hebben doorgedrukt.”

Ook voorzitter Jean Todt van de internationale autosportfederatie FIA was opgelucht dat Grosjean relatief ongeschonden uit de crash was gekomen. „Dank aan dr. Ian Roberts en de teams van de FIA voor hun moedig en efficiënt ingrijpen. We hebben veiligheid altijd bovenaan onze prioriteiten staan en zullen dat blijven doen.”

De aanleiding voor de invoering van de halo was het ongeluk van Jules Bianchi bij de Grand Prix van Japan in 2014. De Fransman vloog van de baan en kwam onder een bergingsvoertuig terecht. Hij overleed in de zomer van 2015 aan ernstig hersenletsel. De coureurs wilden daarop meer hoofdbescherming, waarop de halo werd ontwikkeld; een verticale steun met een ringvormige beugel die op de cockpit werd bevestigd. In 2018 werd de veiligheidsconstructie ingevoerd in de Formule 1.

Bekijk hier de raceuitslag, standen in de klassementen en de volledige Formule 1-kalender