Nieuws/Sport
643516111
Sport

Sport Kort: Duitse schermer boycot Olympische Spelen: ’Ik kan wel huilen’

Amsterdam - In de rubriek Sport Kort besteedt Telesport aandacht aan het minder grote nieuws. Deze rubriek wordt gedurende de dag continu ververst met het laatste nieuws en de prestaties van onze landgenoten bij diverse sportevenementen.

Blijf zo altijd op de hoogte van al het sportnieuws. Voor het voetbal-, tennis-, schaats-, autosport-, wieler- en dartnieuws hebben we op onze website speciale pagina’s ingericht, waarop de belangrijkste zaken in deze sporten worden uitgelicht. In deze rubriek Sport Kort komen hoofdzakelijk de overige berichten aan bod.

Schaken: Vierde remise voor Giri op Kandidatentoernooi

16.38 uur: Anish Giri heeft op het Kandidatentoernooi in Jekaterinenburg voor de vierde keer op rij remise gespeeld. In zijn vijfde partij op het toernooi in Rusland deelde de 25-jarige grootmeester het punt in de partij tegen de Amerikaan Fabiano Caruana.

De afgelopen dagen had Giri, die tegen Caruana met wit speelde, ook al remise gespeeld tegen Maxime Vachier-Lagrave, Wang Hao en Ding Liren. In zijn eerste partij had hij verloren van Ian Nepomniatsjtsji.

Acht grootmeesters nemen het in Jekaterinenburg tegen elkaar op om te bepalen wie eind van dit jaar de Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen mag uitdagen.

Basketbal: BeNeLeague stap dichterbij

14.35 uur: Een samensmelting van de Nederlandse en Belgische basketbalcompetitie is een stap dichterbij gekomen. De voorzitters van beide competities en alle clubs zien een samenvoeging zitten na een haalbaarheidsonderzoek van adviesbureau Hypercube.

Ze gaan een aantal werkgroepen oprichten, die op sportief, commercieel en financieel vlak de samenwerking moeten gaan vormgeven. Ook moeten gezamenlijke keuzes worden gemaakt wat betreft de reglementen en licentievoorwaarden. Als de clubs aan het einde van dit jaar hun goedkeuring geven, zou de BeNeLeague volgend jaar na de zomer moeten starten.

„De DBL-clubs en het bestuur streven altijd naar een verbetering van de kwaliteit op sportief, commercieel en organisatorisch vlak”, zegt voorzitter Ramses Braakman van de Dutch Basketball League. „Ook de groei van het aantal clubs in de league is al jarenlang een wens van velen. We voorzien dat een gecombineerde competitie samen met de Belgische league in grote mate gaat bijdragen aan onze ambities. Tijdens de onderzoeksfase de afgelopen drie maanden is het geloof hierin bij alle betrokkenen alleen maar versterkt. We kijken met enthousiasme uit naar de vervolgstappen.”

Olympische Spelen: Duitse schermer boycot Tokio 2020

14.04 uur: De Duitse schermer Max Hartung boycot komende zomer de Olympische Spelen van Tokio. De viervoudig Europees kampioen, waarvan individueel in 2017 en 2018, is al gekwalificeerd voor het evenement van komende zomer. De 30-jarige Hartung, voorzitter van de atletencommissie in Duitsland, vindt het vanwege de coronacrisis echter niet verantwoord om de Spelen te houden.

„Mijn hart bloedt en ik kan wel huilen. Maar ik wil een voorbeeld stellen en het enige juiste doen. Ik ga op de geplande data niet meedoen aan de Spelen”, aldus Hartung, voor zo ver bekend de eerste sporter van naam die Tokio 2020 boycot. De Duitser gaat een enquête houden onder alle olympische sporters in zijn land, om te onderzoeken hoe ze tegenover een gezamenlijke boycot van de Spelen staan.

De schermer, die meedeed aan de Spelen van 2012 en 2016 en de nummer 2 is op de wereldranglijst van het onderdeel sabel, vindt dat de Spelen uitgesteld moeten worden vanwege het coronavirus dat de hele wereld in z’n greep houdt. Het Internationaal Olympisch Comité, aangevoerd door de Duitse oud-schermer Thomas Bach, houdt vooralsnog echter vast aan Spelen in Tokio die op 24 juli moeten beginnen.