Sport/Autosport
645864079
Autosport

’Geen doodsbedreiging aan adres coureur’

FBI: ’strop’ in pitbox Wallace was er al in 2019

Darrell ’Bubba’ Wallace

Darrell ’Bubba’ Wallace

De ’strop’ die zondag werd aangetroffen in de pitbox van de zwarte Nascar-coureur Darrell ’Bubba’ Wallace op het circuit van Talladega in de staat Alabama bevond zich daar al sinds oktober 2019.

Darrell ’Bubba’ Wallace

Darrell ’Bubba’ Wallace

Dat concludeert de Amerikaanse politiedienst FBI na een grondig onderzoek, dat de afgelopen dagen door vijftien speciale agenten werd uitgevoerd. Het Amerikaanse Openbaar Ministerie zal derhalve niet tot vervolging overgaan, omdat er geen misdrijf is gepleegd.

De strop, dat uiteindelijk het koord bleek om een garagedeur mee te sluiten, leek in eerste instantie bestemd voor Wallace, de enige donkere coureur in de populaire Nascar Cup Series. De 26-jarige Amerikaan was zeer aangedaan door de vermeende doodsbedreiging aan zijn adres en kreeg volop steunbetuigingen, met name ook van zijn collega’s in het racecircuit.

Volgens de FBI kreeg Wallace een week voor het begin van de race, die maandag werd verreden, box 4 op het circuit toebedeeld. Mede dankzij opgespoord videomateriaal kan de FBI bewijzen dat het koord daar al ruim een half jaar aanwezig was. Niemand kon volgens de FBI eerder dan een week voor de Nascar-wedstrijd hebben geweten dat de donkere autocoureur garage 4 toebedeeld zou krijgen.

Wallace eindigde maandag als veertiende in de race, maar hij voelde zich na afloop de winnaar. „Excuses dat ik mijn mondkap niet draag, maar ik wil degene die de strop in mijn pitbox heeft neergelegd, laten zien dat hij mijn glimlach niet kan afpakken. Ik blijf doorgaan”, zei hij. Wallace kreeg extra beveiliging op het circuit en zijn auto werd voor de race van top tot teen geïnspecteerd om er zeker van te zijn dat er niet mee was geknoeid.

Wallace sprak zich de afgelopen weken regelmatig uit tegen racisme en ongelijkheid, naar aanleiding van de dood van George Floyd in Minneapolis. Na een oproep van de autocoureur werd onlangs op Nascar-circuits de vlag in de ban gedaan van de Confederatie, het verbond van zuidelijke staten die zich tegen de afschaffing van de slavernij in de VS hadden gekeerd. In de ogen van veel zwarte Amerikanen vormt de vlag een embleem van racisme.

Het OM nam de zaak met de gevonden ’strop’ in de pitbox van Wallace hoog op en zette de FBI in om snel met antwoorden te komen. De strop verwijst naar het lynchen van zwarten in het Amerikaanse verleden en wordt beschouwd als symbool van geweld en racisme.