Sport/Voetbal
647955417
Voetbal

Frankrijk net wat beter dan IJsland

Engeland lijdt verrassende nederlaag

Engeland heeft verzuimd zich na vijf wedstrijden in groep A al te verzekeren van deelname aan het EK in 2020.

Na vier zeges op rij volgde een nederlaag in Praag tegen Tsjechië. De thuisploeg won met 2-1. Het team van bondscoach Gareth Southgate blijft wel aan de leiding in de poule met 12 punten en staat er nog steeds goed voor, maar Tsjechië kwam in punten wel op gelijke hoogte. Alleen het doelsaldo van de Engelsen is beter.

Vooraf wist Engeland dat met een overwinning het EK-ticket al binnen zou zijn. De nummer vier van het WK van 2018 opende sterk en stond binnen 4 minuten al met 1-0 voor. Raheem Sterling werd onderuitgehaald in het strafschopgebied, Harry Kane schoot de verkregen strafschop vlekkeloos raak.

Maar Tsjechië was allerminst lamgeslagen door die vroege tegentreffer. Jakub Brabec reageerde in de 9e minuut alert bij een hoekschop en schoot van dichtbij de gelijkmaker binnen. De thuisploeg bleef vervolgens de gevaarlijkste ploeg in de eerste helft, maar wist niet te scoren.

In de tweede helft drong Engeland wel aan en Kane had na 80 minuten een geweldige kans, maar hij miste oog in oog met doelman Tomas Vaclik. Tsjechië bleef loeren op een kans en 5 minuten voor tijd haalde Zdenek Ondrasek uit voor de winnende treffer.

Engeland had tien jaar geen duel verloren in het kader van de EK - of WK-kwalificatie.

Frankrijk wijst IJsland terug

Frankrijk heeft de kansen voor IJsland om zich nog te plaatsen voor het EK voetbal van 2020 fors kleiner gemaakt. De wereldkampioen won in Reykjavik met 1-0 door een benutte strafschop van Olivier Giroud.

Olivier Giroud heet gescoord.

Olivier Giroud heet gescoord.

Frankrijk staat in groep H in punten gelijk met Turkije dat door een laat doelpunt van Cenk Tosun met 1-0 won van Albanië. Beide landen hebben 18 punten. IJsland staat met nog drie duels te gaan op 12 punten en moet in de resterende duels winnen van Turkije en hopen op een nederlaag van de Turken tegen Frankrijk.

Frankrijk kreeg een strafschop nadat Griezmann werd geraakt. De Fransman ging echter pas een meter later theatraal neer en kreeg tot woede van de IJslanders een strafschop. Die schoot Giroud beheerst binnen. Frankrijk verzuimde vervolgens voor de 2-0 te zorgen. Andorra won in dezelfde groep met 1-0 van Moldavië.