Sport/Wielrennen
650886903
Wielrennen

Groenewegen emotioneel na zege: ’Dit is voor mijn vrouw en zoon’

Dylan Groenewegen kan het niet geloven

Dylan Groenewegen kan het niet geloven

SØNDERBORG - Dylan Groenewegen won zondag na drie jaar weer een etappe in de Tour de France. Dat deed de Amsterdammer na een moeilijke periode, ingeleid door een twee jaar geleden door hem veroorzaakt ongeval in de Ronde van Polen. „Het was met name mentaal moeilijk om terug te komen, meer nog dan fysiek. Dat is gelukt dankzij mijn team, mijn familie en vrienden”, zei Groenewegen die afgelopen winter vertrok bij Jumbo-Visma en nu de ploeg BikeExchange-Jayco een eerste succes in de Tour bezorgde.

Dylan Groenewegen kan het niet geloven

Dylan Groenewegen kan het niet geloven

Groenewegen werd na zijn gevaarlijke actie in een massasprint in Katowice, met Fabio Jakobsen als slachtoffer, voor negen maanden geschorst. Hij kreeg te maken met bedreigingen die behoorlijk impact hadden. „Dit is voor mijn vrouw en mijn zoon”, verwees hij onder meer naar die moeilijke tijd. „Ik ben trots, al was het close.”

Het verschil met nummer 2 Wout van Aert was amper waarneembaar. „Wout vroeg meteen na de finish nog: weet je het zeker? In de Tour van 2019 reden we samen en grapten we wel eens. Altijd juichen, ook al ben je niet zeker dat je gewonnen hebt.”

Bijna mis

Zaterdag, in de door Jakobsen gewonnen tweede etappe, had hij nog gebaald van zijn achtste plaats. „Mijn ploeggenoten zeiden dat ik in mezelf moest blijven geloven. Vandaag zaten we ook een keer ingesloten, en was ik betrokken bij de valpartij op 9 kilometer voor de finish. Maar ik werd weer in positie gebracht, en we bleven kalm. En op het einde bracht Amund (Grøndahl) me in een heel goede positie naar de laatste bocht. Daar ging het toch nog bijna mis, maar ik had voldoende snelheid om Wout te passeren.”

Voor Groenewegen (29) was het zijn vijfde zege in een Touretappe. Die reeks begon op de Champs-Elysées op de slotdag van de Tour van 2017. In 2018 won hij twee ritten, het jaar erop één. Dit jaar had hij zijn nieuwe ploeg al aan vijf overwinningen geholpen, maar geen daarvan was op WorldTourniveau.

Ontmoeting met vader

Ondanks de voorgeschiedenis wilde Groenewegen de winst in Sønderborg niet hoger inschalen dan eerdere etappezeges in de Tour. „Mijn eerste zege op de Champs-Elysées was ook speciaal. En aan mijn tweede overwinning hing ook een verhaal omdat het toen lang duurde voordat ik een keer succesvol was na een week vol pech. Elke zege in de Tour betekent veel voor mij.”

Bijzonder was wel een ontmoeting met zijn vader, kort na de finish. „Hij volgt me elke Tour, maar is normaal drie weken lang ’een spook’, want ik zie hem nooit. Nu was hij daar. Dat betekent veel voor mij.”

Gele trui geeft Van Aert meer dan troost na drie tweede plaatsen

Wout van Aert finishte ook op de derde dag van het uitstapje van de Tour de France in Denemarken als tweede. „Dat moet een record zijn”, zei de Belg van Jumbo-Visma. „Dit is niet leuk meer.” Na Yves Lampaert en Fabio Jakobsen was het nu Dylan Groenewegen die Van Aert van een ritzege afhield. Wel mag hij dinsdag, na de reisdag naar Frankrijk, opnieuw de gele trui aantrekken. „Dat maakt natuurlijk heel veel goed.”

Het missen van de ritwinst in Sønderborg had Van Aert naar eigen zeggen volledig aan zichzelf te wijten. „Christophe (Laporte) deed een hele goede ’lead-out’. Ik kon lang in zijn slipstream blijven, maar verkeek me op de afstand tot de finish. Ik passeerde hem te snel. Wacht ik langer dan win ik”, analyseerde hij de sprint die met miniem verschil werd gewonnen door Groenewegen. „Het was een fout, maar over de drie dagen in Denemarken is de balans toch positief. Het was mooi om hier voor zo veel publiek te fietsen en vandaag ook nog in het geel. Maar ja, je koerst toch in de eerste plaats om te winnen.”