Sport/Voetbal
655344422
Voetbal

Club vanaf maandag in Amerikaans handen

Abramovich verkoopt Chelsea: ’Blij dat deze zoektocht tot een goed einde is gekomen’

Chelsea is vanaf maandag in Amerikaanse handen.

Chelsea is vanaf maandag in Amerikaanse handen.

De Engelse voetbalclub Chelsea is vanaf maandag in Amerikaanse handen. De club maakte in een korte verklaring op de website bekend dat vrijdagavond „een laatste en definitieve overeenkomst” is gesloten met het consortium rond zakenman Todd Boehly. „Naar verwachting wordt de transactie maandag afgerond. De club komt tegen die tijd weer met een update”, aldus The Blues.

Chelsea is vanaf maandag in Amerikaanse handen.

Chelsea is vanaf maandag in Amerikaanse handen.

De afgelopen dagen gaven de organisatie van de Premier League en de Britse en Portugese overheden al toestemming voor de deal. Portugal is bij de transactie betrokken omdat Roman Abramovich, nu nog de eigenaar van Chelsea, sinds vorig jaar officieel Portugees staatsburger is. De Russische miljardair verkoopt de club als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Begin deze maand werd al een voorlopig akkoord bereikt met het consortium van Boehly, die in eigen land ook mede-eigenaar is van honkbalclub Los Angeles Dodgers en basketbalclub Los Angeles Lakers.

Naast Boehly behoren ook investeringsmaatschappij Clearlake Capital, de Zwitserse miljardair Hansjörg Wyss en de Britse vastgoedontwikkelaar Jonathan Goldstein tot het consortium. Ze betalen 2,5 miljard pond om Chelsea over te nemen van Abramovich. De nieuwe eigenaren willen daarnaast 1,75 miljard pond investeren in de club. Zo is het plan om stadion Stamford Bridge te verbouwen en de vrouwenploeg en jeugdopleiding te versterken.

Afscheid

Roman Abramovich heeft in een verklaring op de website van Chelsea afscheid genomen van de Engelse voetbalclub. „Eigenaar zijn van deze club brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Sinds ik bijna twintig jaar geleden bij Chelsea kwam, heb ik met eigen ogen gezien wat deze club kan bereiken”, aldus Abramovich, onder wiens leiding The Blues onder meer vijf keer kampioen werden en twee keer de Champions League wonnen. „Het was mijn doel om ervoor te zorgen dat de volgende eigenaar een mentaliteit heeft die ervoor zorgt dat onze mannen- en vrouwenploeg succesvol kunnen zijn. Ik ben blij dat deze zoektocht tot een goed einde is gekomen. Nu ik Chelsea overdraag, wens ik de nieuwe eigenaren veel succes, zowel op als naast het veld. Het was een eer om deel uit te maken van deze club. Ik bedank alle spelers, stafleden en natuurlijk de supporters voor deze ongelooflijke jaren.”

Het overnamebedrag, omgerekend bijna 3 miljard euro, komt ten goede aan humanitaire doeleinden en niet aan de Rus. Abramovich mag niets verdienen aan de verkoop, omdat hij op een Britse sanctielijst staat vanwege zijn banden met de Russische president Vladimir Poetin. Als gevolg daarvan heeft Chelsea de laatste maanden te maken met allerlei restricties. Het geld van de verkoop gaat naar humanitaire doeleinden. „Ik ben er trots op dat vanwege onze gezamenlijke successen nu miljoenen mensen gaan profiteren van de stichting die wordt opgericht. Dat is de erfenis die we samen hebben gecreëerd.”

Abramovich kocht Chelsea in 2003. Onder leiding van de Rus werd de Londense club onder meer vijf keer kampioen van Engeland en won het twee keer de Champions League, in 2012 en 2021.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop