Sport/Tennis
655548344
Tennis

Geen finale ATP Finals voor Novak Djokovic, Serviër in de wachtkamer voor Australian Open

Novak Djokovic druipt af.

Novak Djokovic druipt af.

LONDEN - Alexander Zverev heeft Novak Djokovic uit de eindstrijd gehouden op de ATP Finals in Turijn. De Duitser versloeg de nummer 1 van de wereld met indrukwekkend tennis: 7-6 (4) 4-6 6-3.

Novak Djokovic druipt af.

Novak Djokovic druipt af.

Het is het derde jaar op rij dat Djokovic (34) ontbreekt in de finale van het eindejaarstoernooi. In 2015 was hij voor het laatst de beste op het evenement voor de acht beste tennissers van het seizoen.

Het enerverende duel tussen de 20-voudig grandslamkampioen en regerend olympisch kampioen duurde 2 uur en 28 minuten. Zverev maakte het af met een lovegame en besloot het duel met een ace, zijn veertiende van de wedstrijd.

Mentale veerkracht

Lange slagenwisselingen volgden elkaar op de snelle indoorbaan in Italië in rap tempo op en Djokovic en Zverev haalden het beste in elkaar naar boven. Zverev toonde zich bijzonder taai en dwong Djokovic met diepe groundstrokes met regelmaat tot wanhoop.

In de slotfase van de eerste set overleefde Zverev bij een 5-4-achterstand een setpunt, waarna hij in de tiebreak foutloos was. In de tweede set herpakte Djokovic zich, maar Zverev toonde mentale veerkracht. Aan één break in de beslissende set had hij voldoende voor de overwinning. In de zomer was Zverev in de halve finales van de Olympische Spelen ook te sterk voor de Serviër.

Uren

„Het kost uren en veel fysieke kracht om hem te verslaan. Maar ik ben blij dat het is gelukt”, zei de wat vermoeide Zverev na afloop.

De 24-jarige Zverev neemt het zondag in de finale op tegen de Rus Daniil Medvedev, die de Noor Casper Ruud met 6-4 6-2 kansloos liet. Zverev, die het toernooi in 2018 wist te winnen, was in de groepsfase met 7-6 in de derde set nét de mindere van de mondiale nummer 2.

Djokovic, vijfvoudig kampioen op de ATP Finals, sluit het jaar wel af als de nummer 1 van de wereld.

Australian Open

De Serviër werd na afloop ook nog gevraagd naar zijn deelname aan de Australian Open van 2022. „We zullen zien, we moeten afwachten”, zo luidde zijn reactie.

Alleen gevaccineerde tennissers zijn welkom op de Australian Open, de eerst grandslam van het nieuwe seizoen dat op 17 januari van start gaat. Djokovic wil nog steeds niet zeggen of hij zich heeft laten inenten tegen corona.

Djokovic won het toernooi in Melbourne al negen keer. Hij heeft net als Rafael Nadal en Roger Federer 20 grandslamtitels gewonnen. Federer is er op de Australian Open niet bij vanwege een knieblessure.