Sport/Voetbal
661106224
Voetbal

Blije Virgil van Dijk: ’Vroege goal goed voor gevoel bij Turkse fans’

Virgil van Dijk

Virgil van Dijk

AMSTERDAM - Virgil van Dijk was natuurlijk dik tevreden na de eclatante 6-1 zege van Oranje op Turkije. „We hebben laten zien dat we in de opbouw naar iets goeds zijn.”

Virgil van Dijk

Virgil van Dijk

Dat zei de captain direct na de wedstrijd tegenover de NOS.

„Over de eerste helft kunnen we alleen maar positief zijn”, aldus Van Dijk. „Als we de bal verloren, hadden we hem door het snelle druk zetten direct weer terug. Dat hadden we tegen Montenegro ook al goed gedaan.”

De aanvoerder zag Davy Klaassen al binnen de minuut de score openen. „Dat je vroeg scoort helpt natuurlijk ontzettend. Ook ten opzichte van het gevoel bij hun supporters, die komen er dan toch wat minder goed in. Als je de bal steeds snel terugwint, geeft dat een boost.”

Memphis Depay

Memphis Depay

Een slordig momentje in de Nederlandse defensie, waar ook Van Dijk bij betrokken was, kostte Oranje nog een tegengoal in de slotminuut. „Ik had al geel en dan ga je er toch niet volle bak in, maar hij raakte me vol op mijn enkel”, zei de captain, die Cengiz Ünder 6-1 zag maken. „Maar al met al was het een hele mooie avond. Er is bij ons geen enkele twijfel, over een maand wachten de volgende twee belangrijke wedstrijden.”

’Klaassen de beste’

Memphis Depay was met drie doelpunten ontzettend belangrijk voor Oranje, maar de aanvalsleider was toch niet helemaal tevreden. „De eerste drie ballen lever ik in. Natuurlijk ben ik dreigend en belangrijk voor het team, maar ik verwacht meer van mezelf. Gelukkig was het resultaat vanavond geweldig, natuurlijk geholpen door de goede start. Davy Klaassen was misschien wel de beste man op het veld, samen met Stefan de Vrij en Virgil van Dijk. Davy weet wanneer hij in de box moet komen, daar komt die geweldige eerste goal uit. Daar wil ik meer van zien.”

Blind: heel mooie en belangrijke uitslag voor Oranje

„Een hele mooie en belangrijke uitslag”, zei Daley Blind over de ruime zege. „Dit is wat we wilden. We staan bovenaan in de poule. Op weg naar het WK staan we er nu best goed voor.”

„Natuurlijk helpt zo’n snelle goal”, doelde Blind op de 1-0 van Davy Klaassen in de eerste minuut. „En na die 2-0 zag ik al wat kopjes van onze tegenstanders gaan hangen. Na die 3-0 krijgen ze een rode kaart. Dat was de kers op de taart. Toen was het wel klaar.”

Gelijk tegen Noorwegen (1-1) en ruim winnen van Montenegro (4-0) en Turkije (6-1). „We hebben een fantastische week achter de rug”, zei Blind. „We hebben hard gewerkt en lol getrapt als het kon. We zijn een blije groep, zoals de bondscoach zegt. We zijn ook wel een vriendenploeg. We zijn graag bij elkaar. Maar dat wil niet zeggen dat je altijd de bal goed speelt, zo zag je op het EK.”

Berghuis blij met drie basisplaatsen bij Oranje

Steven Berghuis was een tevreden aanvaller na de zege van het Nederlands elftal. „Het was een prachtige periode”, zei hij over de drie duels in anderhalve week met Noorwegen (1-1). Montenegro (4-0) en Turkije (6-1). „Voor het team maar ook voor mij.”

„Ik heb op het EK weinig gespeeld”, zei Berghuis. „Daarna heb ik een veel besproken transfer van Feyenoord naar Ajax gemaakt. Ik ben later ingestroomd en heb dus niet rustig naar het seizoen kunnen toewerken. Ik heb bij Ajax geloof ik eenmaal 90 minuten gespeeld. Daarom ben ik blij dat ik nu bij het Nederlands elftal 45 minuten en tweemaal 90 minuten heb gespeeld. Dit kan ik weer meenemen naar Ajax.”

„Maar nu mogen we even genieten van deze zege op Turkije”, zei Berghuis. „Natuurlijk is het nu de waan van de dag. Maar we hebben goed samen gespeeld en laten zien dat we elkaar wat gunnen. Er zat veel beweging en dynamiek in de ploeg. Alle spelers kwamen in hun kracht.”

Klaassen is onder Van Gaal belangrijk voor Oranje

Davy Klaassen is weer belangrijk voor het Nederlands elftal. De middenvelder, woensdag tegen de Noren al goed voor de 1-1, opende de score tegen Turkije. Hij was ook betrokken bij de 2-0 en 3-0 en had zo een groot aandeel in uiteindelijke zege van 6-1 in de Johan Cruijff ArenA.

Klaassen kreeg op het EK geen speelminuten van de inmiddels vertrokken bondscoach Frank de Boer. Louis van Gaal gaf hem afgelopen week tegen Noorwegen, Montenegro en Turkije een basisplaats. „Ik wil twee middenvelders met loopvermogen achter Depay”, verklaarde de bondscoach. „Dat zijn Wijnaldum en Klaassen.”

„Mijn kwaliteiten werden deze week goed zichtbaar”, zei Klaassen. „De trainer geeft mij en iedereen vertrouwen. We hebben veel spelvreugde, dat merk je wel. Een herkansing? Bij elke trainer kan het anders zijn. Als een trainer je de kans geeft, moet je het ook laten zien.”

Bekijk hier de uitslagen in de WK-kwalificatie