Sport/Wielrennen
664788215
Wielrennen

Parijs-Roubaix vanwege corona verplaatst naar oktober

Philippe Gilbert blijft voorlopig de laatste winnaar van Parijs-Roubaix.

Philippe Gilbert blijft voorlopig de laatste winnaar van Parijs-Roubaix.

De Franse president Emanuel Macron kondigde woensdag aan dat heel Frankrijk vanwege het coronavirus vanaf zaterdag weer in lockdown gaat. Na deze aankondiging werd donderdag bekendgemaakt dat Parijs-Roubaix op 11 april niet doorgaat. De wielerklassieker is verplaatst naar 3 oktober, meldt de internationale wielerunie UCI.

Philippe Gilbert blijft voorlopig de laatste winnaar van Parijs-Roubaix.

Philippe Gilbert blijft voorlopig de laatste winnaar van Parijs-Roubaix.

De besmettingscijfers in het noorden van Frankrijk waren al enige tijd dusdanig hoog dat de regering al een strengere lockdown had afgekondigd voor de regio waarin aankomstplaats Roubaix ligt.

Het doorgaan van de kasseienklassieker was daardoor al enige tijd onzeker. Organisator ASO kondigde nog tal van maatregelen aan om de koers zo veilig mogelijk te laten verlopen. Onder meer door geen publiek toe te laten bij start en finish en populaire kasseistroken, zoals die bij Arenberg, af te sluiten.

Vorig jaar werd de klassieker niet verreden. De ’Hel van het Noorden’ zou oorspronkelijk op 12 april doorgaan, maar werd destijds vanwege het oprukkende coronavirus uitgesteld naar 25 oktober. Ook in oktober kon de klassieker niet plaatsvinden door aangescherpte coronamaatregelen in Noord-Frankrijk. De Belg Philippe Gilbert was in 2019 de laatste winnaar. Afgelopen jaar zouden ook de vrouwen voor het eerst hun editie van Parijs-Roubaix rijden.

Les Amis de Paris-Roubaix

Voorzitter François Doulcier van Les Amis de Paris-Roubaix, een groep mensen die de kasseistroken onderhoudt, stelde al voor het besluit definitief werd dat hij baalt van de manier waarop men in Frankrijk omgaat met de koers.

„Als we net als in België op een goede manier duidelijk maken dat fans niet welkom zijn langs het parcours, dan zullen er ook geen mensen komen”, tekent Sporza op uit de mond van Doulcier. „En wat de ziekenhuizen betreft: het is niet zo dat er tijdens Parijs-Roubaix 50 renners worden afgevoerd naar het ziekenhuis. Meestal gaat het om een tweetal renners per editie.”

„In België is koers religie. In Frankrijk betekent koers niet veel, het is gewoon een evenement. Sport en cultuur worden hier stiefmoederlijk behandeld. In Oudenaarde hebben jullie bijvoorbeeld het Centrum Ronde van Vlaanderen, in Frankrijk hebben we geen museum over Parijs-Roubaix.”

Organisatie Parijs-Roubaix was bereid kasseistroken op te offeren

Organisatie ASO was bereid kasseistroken te schrappen om wielerklassieker Parijs-Roubaix toch te laten doorgaan op zondag 11 april. Die wanhoopspoging mislukte. De Franse autoriteiten staan geen koers toe in de regio waar de besmettingen met corona veel te hoog liggen. „Het doel was om bepaalde sectoren te verwijderen uit het parcours, zodat we mogelijke drukte van toeschouwers beter konden beheersen”, zei directeur Christian Prudhomme van ASO in L’Équipe.

„Het was allemaal goed doordacht, maar helaas kregen we geen toestemming en jammer genoeg beslissen wij niet alles”, zei Prudhomme, die ook baas is van de Tour de France en Parijs-Nice. „De situatie is niet meer dezelfde als een maand geleden. In Parijs-Nice konden we de laatste twee etappes nog aanpassen omdat de nieuwe routes buiten het lockdowngebied vielen, maar in het noorden van Frankrijk zit alles op slot.”

Prudhomme is alsnog blij dat de ’Hel van het Noorden’ is verplaatst naar het najaar. „We hebben het over een enorm populaire klassieker die in 190 landen wordt uitgezonden. Miljoenen kijkers volgen deze koers”, aldus de Fransman, die verwacht dat de Tour de France (26 juni - 18 juli) gewoon doorgaat. „Ik zie dat met het nodige optimisme tegemoet, gezien de vooruitgang met vaccinaties.”