Sport/Wielrennen
666105168
Wielrennen

Tadej Pogacar oppermachtig in eigen land

Tadej Pogacar

Tadej Pogacar

Tadej Pogacar heeft in eigen land de Ronde van Slovenië op zijn naam geschreven. De Tourwinnaar van vorig jaar zag zijn leiderstrui in de slotetappe van hoofdstad Ljubljana naar Novo mesto over 175,3 kilometer niet meer in gevaar komen. De rit werd gewonnen door de Duitse sprinter Phil Bauhaus.

Tadej Pogacar

Tadej Pogacar

Bauhaus, die eerder ook al de eerste etappe had gewonnen in de massasprint, klopte in Novo mesto de Australiërs Alex Edmondson en Heinrich Hausssler in de sprint. Het is voor de Duitse sprinter van Bahrain Victorious de vijfde overwinning van het seizoen.

Pogacar greep de macht in de tweede rit van de etappekoers toen hij met een voorsprong van ruim een minuut won. De kopman van UEA Team Emirates bleef in het klassement zijn Italiaanse ploeggenoot Diego Ulissi 1.21 minuut voor.

„Ik wilde deze overwinning al een tijdje en ik ben er heel blij mee”, zei de 22-jarige Sloveen. „Mijn vorm is heel goed. Ik zal nu een beetje rust nemen en nog wat trainen en dan begint de Tour.”

De kopman van UAE Team Emirates zei dat hij verwacht dat het winnen van de Tour een stuk lastiger zal worden dan vorig jaar. Daarna zal Pogacar nog deelnemen aan de wegwedstrijd van de Olympische Spelen in Tokio. „Na de Spelen wil ik een vakantie” zei hij over zijn programma.

Cavendish wint laatste rit Ronde van België, eindzege Evenepoel

Mark Cavendish heeft de vijfde en laatste etappe in de Ronde van België gewonnen. De Brit van Deceuninck - Quick-Step was in een rommelige sprint na 178,7 kilometer de snelste. Cavendish klopte de Belg Tim Merlier en de Duitser Pascal Ackermann. Dylan Groenewegen werd vierde.

De eindzege ging naar de Belg Remco Evenepoel. De renner van Deceuninck - Quick-Step had vooraf aan de slotrit een voorsprong van 45 seconden op zijn land- en ploeggenoot Yves Lampaert en die kwam in de slotetappe niet meer in gevaar. Evenepoel, die in mei in de Ronde van Italië moest opgeven als gevolg van een val, won de etappekoers in België voor de tweede keer. In 2019 was hij ook al de beste. Vorig jaar ging de Ronde van België niet door vanwege de coronapandemie.

Evenepoel won met de Ronde van België zijn eerste etappekoers sinds de terugkeer in het peloton na zijn zware val vorig jaar in de Ronde van Lombardije. „Dit is toch een teken dat ik weer op de goede weg ben naar topniveau”, zei de 21-jarige Belg van Deceuninck - Quick-Step. Zijn marge van 45 seconden op land- en ploeggenoot Yves Lampaert kwam in de door Mark Cavendish gewonnen slotrit niet meer in gevaar.

Het is voor Evenepoel de tweede eindzege in de Ronde van België, in 2019 was hij ook al de beste. De overwinning betekent veel voor de Belg. „Ik vind dit heel belangrijk na alles wat ik heb meegemaakt. Het doet mij enorm deugd deze overwinning te pakken. Ik wil dan ook iedereen bedanken die mij geholpen en gesteund heeft, eerst om me klaar te maken voor de Ronde van Italië en daarna hier, waar ik twee zeges kan pakken. Ik maak een goede progressie door, maar er is nog meer tijd nodig. Dat komt wel in orde.”

Evenepoel noemt de eindzege en zeker de winst in de tijdrit een enorme boost met het oog op de nationale kampioenschappen. „Het betekent ook dat het een goede beslissing was om hier te starten”, zei de wielrenner die in de Giro moest opgeven na een valpartij in de zeventiende etappe.