Nieuws/Sport
673929072
Sport

Boksbond knokt voor Fontijn: ’Heel bizar allemaal’

Nouchka Fontijn

Nouchka Fontijn

AMSTERDAM - De Nederlandse boksbond heeft zich nog niet neergelegd bij de verloren WK-finale van Nouchka Fontijn zondag in Rusland. „We bezinnen ons nu op juridische stappen, want het klopt gewoon niet”, zegt voorzitter Boris van der Vorst.

Nouchka Fontijn

Nouchka Fontijn

Fontijn werd uitgeroepen tot wereldkampioene, nadat ze op punten won (3-2) van Lauren Price. De tegenstander uit Wales tekende vervolgens protest aan, een mogelijkheid die pas sinds september kan worden benut bij wedstrijden van de internationale boksbond AIBA.

Nooit eerder vertoond

De medailleceremonie was zelfs al bezig, toen Fontijn en consorten van het podium werden gehaald. De jury keek vervolgens opnieuw naar de tweede ronde van de finale en stelde Price alsnog in het gelijk. Fontijn kreeg het zilver. Een bizarre en nooit eerder vertoonde situatie in het boksen.

De 31-jarige Nederlandse besloot de tweede medailleceremonie niet bij te wonen, wat nog tot vervelende consequenties kan leiden. „We hebben een brief naar de AIBA geschreven om haar afwezigheid bij de tweede ceremonie uit te leggen”, vertelt Van der Vorst, die nog altijd ontstemd is over de gang van zaken.

„Protest aantekenen is goed bij misstanden, maar niet om de beslissing na een spannende wedstrijd om te draaien. Daarbij was het extra wrang dat de medailleceremonie al bezig was. En als winnaar mochten wij dus geen herbeoordeling aanvragen van de andere twee ronden. Heel bizar allemaal.”