Sport/Autosport
674927095
Autosport

Regen spelbreker in Sotsji, Formule 1-training geschrapt

Max Verstappen

Max Verstappen

SOTSJI - Flinke regenval in het Russische Sotsji gooit op zaterdag roet in het eten voor de Formule 1-coureurs. Mocht er niet gereden kunnen worden, dan wordt de kwalificatie verzet naar zondagochtend. De derde vrije training is al afgelast.

Max Verstappen

Max Verstappen

In de Russische badplaats regent het al de hele ochtend. Gezien de weersvoorspellingen werd de eerste Formule 3-race al verzet naar vrijdag. De openingsrace in de Formule 2 is zaterdagochtend uitgesteld, omdat het er te veel water op de baan lag. Ook de derde vrije training in de Formule 1, die om 11 uur lokale tijd zou beginnen, is uit veiligheidsoverwegingen definitief geschrapt.

,,We bereiden alle sessies voor en bekijken dan hoe de condities zijn”, aldus wedstrijdleider Michael Masi. ,,Het weerbericht vertelt ons dat het op deze manier blijft regenen tot een uur of half 2, 2 uur, lokale tijd (uur later dan in Nederland, red.). Daarna zou het minder moeten worden. We bekijken het stap voor stap. De Formule 1-kwalificatie heeft prioriteit.”

Die kwalificatie start om 15.00 uur lokale tijd. Daarna staat nog de uitgestelde Formule 2-race op het programma. Aan het begin van de zaterdagmiddag klaarde het even op, maar vervolgens ging het weer hard regenen.

Tijdens de opklaarperiode was actie op de baan ook niet mogelijk – bijvoorbeeld in de Formule 2 of Formule 3 – omdat het vliegveld van Sotsji nog gesloten was en de medische helikopter niet kon opstijgen. Ook een aantal wegen was onbegaanbaar.

Masi: ,,Bepalende factor is ook dat de zon hier al iets na zessen ondergaat, maar met dit weer is het al vroeger donker. Als we niet kunnen rijden, gaan we het programma veranderen en wordt de kwalificatie verzet naar zondagochtend.”

Zondag wordt er ook wat regen voorspeld in Sotsji, maar lijkt het overwegend droog te blijven. De Grand Prix start die dag om 15.00 uur, dus om 14.00 uur Nederlandse tijd.

Wedstrijdleider Michael Masi

Wedstrijdleider Michael Masi