Sport/Voetbal
676974781
Voetbal

’Dit zou niemand moeten meemaken’

Chaos in Parijs: Champions League-finale ruim half uur later dan gepland van start gegaan

De finale van de Champions League is zaterdagavond ruim een half uur later dan gepland begonnen, om 21.36 uur. Het was enorm druk rond het stadion in Parijs, met name door hordes Liverpool-fans zonder kaartje. Op sociale media gaan beelden rond van chaotische taferelen. Ook na de wedstrijd was de sfeer in de stad gespannen.

Volgens de directie van het Stade de France in Parijs is het besluit om de wedstrijd later te beginnen genomen om ’veiligheidsredenen’. De organisatie was bezorgd, omdat veel Liverpool-fans door grote drukte het stadion niet op tijd konden bereiken en er onrust ontstond. Dit leidde in enkele gevallen tot een stormloop op de ingangen, omdat veel mensen al meer dan twee uur stonden te wachten en niet naar binnen konden.

De wedstrijd had om 21.00 uur van start moeten gaan. Vervolgens werd er gesproken van uitstel van een kwartier, maar om 21.07 uur kwamen de spelers van Liverpool het veld weer op om een nieuwe warming-up te gaan doen. Daarna maakte de UEFA duidelijk dat er om 21.30 uur zou worden begonnen, waarna om 21.12 uur ook de spelers van Real weer op het veld kwamen om de spieren op te warmen. Nadat beide ploegen weer naar binnen waren gegaan, werd bekend dat het de aftrap met nog eens zes minuten uitgesteld werd. De wedstrijd ging tot ver na 23.00 uur door.

Op beelden op sociale media is te zien dat op enkele plekken het veiligheidspersoneel niet in staat was de supporters tegen te houden. Ze zouden zonder wedstrijdticket het stadion binnen zijn gekomen, waardoor er geen plek meer was voor mensen die wél over een toegangskaart beschikken.

Internationale media meldden dat de politie slaags raakte met Engelse supporters, ook elders in de stad. Daarbij is ook traangas en pepperspray ingezet.

Liverpool noemt de situatie in een verklaring ’enorm teleurstellend’ en roept op tot een onafhankelijk onderzoek naar hoe het zo mis kon gaan bij de entreepoorten. „Dit is de beste wedstrijd in het Europese voetbal en supporters zouden de scènes die we vanavond hebben gezien niet moeten hoeven meemaken.”

Na de wedstrijd daagde een groep Real Madrid-supporters buiten al zingend fans van Liverpool uit, is op te maken uit beelden. De Franse ME bestormde de Spaanse voetbalfans die er vervolgens als een haas vandoor gingen. Ook elders bleef het her en der onrustig. Hoeveel arrestaties er zijn verricht, is nog niet duidelijk.

Ben jij in Parijs? Mail dan naar m.van.de.groep@telegraaf.nl of app naar onze whatsapp tiplijn.