Sport/Voetbal
677499532
Voetbal

’Tegen alle slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag willen we zeggen: meld je alsjeblieft, hoe moeilijk het ook is’

KNVB schrikt van berichtgeving rond Marc Overmars

Marc Overmars

Marc Overmars

ZEIST - Clubs in het betaald voetbal moeten sinds twee jaar een veilig sportklimaat garanderen als onderdeel van de licentie-eisen van de KNVB. Dat meldt de voetbalbond in een reactie op het nieuws dat directeur voetbalzaken Marc Overmars bij Ajax vertrekt omdat hij gedurende een langere periode grensoverschrijdende berichten aan meerdere vrouwelijke collega’s heeft gestuurd.

Marc Overmars

Marc Overmars

Volgens de KNVB is iedere profclub verplicht om een gecertificeerde vertrouwenscontactpersoon aan te stellen. De voetbalbond krijgt hulp van gespecialiseerde bureaus en laat verder weten dat er vorige maand nog overleg heeft plaatsgevonden met de vertrouwenscontactpersonen van alle clubs in het betaalde voetbal.

Voetbalclubs hebben volgens de KNVB een meldplicht als het gaat om grensoverschrijdend gedrag. Na een melding volgt een onafhankelijk onderzoek door het Instituut voor de Sportrechtspraak, waarbij alle grote sportbonden zijn aangesloten.

KNVB geschrokken

De KNVB zegt geschrokken te zijn van de berichtgeving over Overmars en leeft mee met de slachtoffers. „Als grootste sportbond van Nederland zijn wij ons ervan bewust dat helaas ook in de sportwereld machtsrelaties een rol kunnen spelen op de werkvloer. Tegen alle slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag willen we zeggen: meld je alsjeblieft, hoe moeilijk het ook is. Het kan anoniem, bij de vertrouwenscontacpersoon van je club, van de KNVB of bij het Centrum Veilige Sport.”

De Eredivisie CV laten weten geschokt te zijn door de berichtgeving over grensoverschrijdend gedrag bij Ajax. „Een veilige werkomgeving is voor iedereen belangrijk”, meldt de overkoepelende organisatie van de beste 18 profclubs van Nederland. „In het voetbal, maar ook daarbuiten. Wij wensen alle slachtoffers heel veel sterkte.”

Volgens de Eredivisie CV heeft de KNVB het bovengenoemde statement opgesteld na overleg met de clubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie, dat maandagochtend heeft plaatsgevonden.

Luister de voetbalpodcast Kick-off hier, hieronder of via alle bekende podcast apps, zoals Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify:

Schrijf je in voor de Voetbal Update en blijf dagelijks op de hoogte van het laatste voetbalnieuws.