Sport/Wielrennen
679212874
Wielrennen

Van der Poel op grootse wijze Nederlands kampioen

Mathieu van der Poel komt juichend over de finish.

Mathieu van der Poel komt juichend over de finish.

WIJSTER - Mathieu van der Poel heeft zich zondagmiddag op grootse wijze voor de tweede keer in zijn carrière tot Nederlands kampioen op de weg gekroond.

Mathieu van der Poel komt juichend over de finish.

Mathieu van der Poel komt juichend over de finish.

De 25-jarige renner van Alpecin-Fenix kwam (na zijn winst in Hoogerheide van twee jaar geleden) in het Drentse Wijster na ruim 180 kilometers als eerste over de finish, met zo’n anderhalve minuut voorsprong op zijn eerste achtervolger, Nils Eekhoff. Timo Roosen legde beslag op het brons.

Van der Poel nam de titel van Nederlands kampioen over van Fabio Jakobsen, die eerder deze maand zo vreselijk hard ten val kwam in de Ronde van Polen en dus geen kans had zijn titel te prolongeren.

Van der Poel had zijn zinnen op een tweede titel op de weg gezet. De nationaal kampioen van 2018 kwam niet zo sterk uit de coronapauze als hij eigenlijk wilde. De laatste winnaar van de Amstel Gold Race kon zich de afgelopen maand niet serieus mengen in de strijd om de eindzege van Strade Bianche, Milaan - Sanremo en de Ronde van Lombardije. Hij was zeker niet slecht en reed aardige uitslagen. Maar de veldrijder en mountainbiker kwam tekort om zich met de echte toppers te meten.

Mathieu van der Poel bekroont een grootse solo met zijn tweede Nederlandse titel op de weg.

Mathieu van der Poel bekroont een grootse solo met zijn tweede Nederlandse titel op de weg.

Na veertig kilometer ontpopte zich een kopgroep van zes renners, te weten Lennard Hofstede, Pascal Eenkhoorn, Oscar Riesebeek, Stef Krul, Alex Molenaar en Bert Jan Lindeman. Op honderd kilometer van de streep werd het sextet door onder meer Van der Poel, Corné van Kessel, Ramon Sinkeldam, Koen de Kort en Eekhoff ingerekend.

Solo van 40 kilometer

Op vijftig kilometer van de streep maakte Van der Poel zich voor het eerst echt los uit de kopgroep van zeven renners, waaruit alleen Eenkhoorn hem kon bijhouden. Eekhoff reed vervolgens het gat dicht, waarna Van der Poel op 43 kilometer van de meet opnieuw demarreerde. En die vlucht was iedereen te machtig. Hoe zijn concurrenten ook samenwerkten, ze konden hem geen partij meer bieden. Ze raakten zelfs alleen maar verder achterop, waardoor Van der Poel zich na een solo van dik veertig kilometer voor de tweede keer in zijn carrière Nederlands kampioen mocht noemen.

In het deelnemersveld ontbrak een groot aantal renners van naam, omdat de Tour de France komende zaterdag start. Vele renners zitten met hun ploeg volop in voorbereiding op La Grande Boucle, of zijn op hoogtestage. Tom Dumoulin, Bauke Mollema, Wout Poels en Robert Gesink ontbraken in Wijster, net als Dylan Groenewegen, Mike Teunissen en Steven Kruijswijk. Wel van de partij was Niki Terpstra, die half juni ook al zwaar ten val kwam, tijdens een trainingsrit om het markermeer.

Het parcours in Wijster was selectief, met nauwelijks toeschouwers vanwege corona en de ’Col du VAM’ als scherprechter. Het bergje op een voormalig vuilstort heeft steile stukken. De deelnemers aan het nationale kampioenschap op de weg moesten er maar liefst vijftig keer overheen. Van der Poel benutte de ’Col du VAM’ om het verschil te maken. Een paar keer tevergeefs, tot 43 kilometer voor het einde, toen alle renners uit het uitgedunde peloton hun meerdere in de oppermachtige Van der Poel erkenden.

Zaterdag bij de vrouwen had Anna van der Breggen zich (voor favoriet Annemiek van Vleuten) al verrast door de titel te grijpen.