Sport/Wielrennen
680746526
Wielrennen

Sensationele ritwinnaar Wout van Aert spreekt van ’eenvoudigste etappe ooit’

Wie stopt Wout van Aert?

Wie stopt Wout van Aert?

PRIVAS - Wout van Aert reed naar eigen zeggen zijn „eenvoudigste etappe ooit” in een rittenkoers. De Belg van Jumbo-Visma won woensdag de vijfde etappe van de Tour de France, een rit waarvan alleen de laatste 15 kilometer konden boeien.

Wie stopt Wout van Aert?

Wie stopt Wout van Aert?

„Maar toen was het ook heel hectisch, iedereen wilde voorin zijn. Het was mooi dat ik van de ploeg hier de kans kreeg om voor eigen succes te gaan.” Van Aert: „Weinigen hebben geroepen en dan gewonnen, dus dat maakt het nog leuker.”

Van Aert was een dag eerder de op kop sleurende helper van zijn kopman Primoz Roglic, de ritwinnaar van dinsdag. „Ik had geluk dat het vandaag aanvankelijk zo langzaam ging. Ik had tijd genoeg om te herstellen”, vertelde de Belg, die vorig jaar bij zijn Tourdebuut ook al een rit had gewonnen. „Ik heb mijn ritzege nu op zak en zal nog meer gemotiveerd zijn om de ploeg te helpen.”

„Het was belangrijk goed positie te kiezen”, keek hij terug op de laatste honderden meters waarin de renners van Sunweb de sprint aantrokken voor hun kopman Cees Bol. „Ik zat goed achter ze en toen ik Bol de sprint zag aangaan ben ik meteen in zijn wiel gedoken. Ik zat nog wel aan de buitenkant van de bocht, maar ik denk dat ik hem uiteindelijk met een half wiel klopte.”

„Het gaat geweldig met de ploeg”, jubelde Van Aert. „Gisteren heeft onze kopman getoond dat hij sterke benen heeft, morgen is het weer aan hem.” De zesde rit eindigt donderdag op hoogte.

Teleurstelling voor Cees Bol

Cees Bol moest na de finish even de teleurstelling verwerken. De Noord-Hollander had in Privas net naast de ritzege gegrepen in de vijfde etappe van de Tour de France. Na de derde plaats van zaterdag in de openingsetappe moest hij nu genoegen nemen met plaats twee. „Ik ben trots op de ploeg. Ik heb goed gesprint, maar helaas kwam er nog iemand voorbij”, vertelde Bol toen de rust bij hem was wedergekeerd.

De ’sprinttrein’ van Sunweb leverde goed werk in de bochtige straten van Privas. „Iedereen heeft zijn steentje bijgedragen. Het was een geweldige lead-out van de mannen. Vanaf 4 kilometer voor de streep pakten wij de kop. Het tempo lag zo hoog dat andere treintjes nooit meer in de buurt zijn gekomen”, vertelde Bol die het werk van zijn ploeggenoten „technisch ook nagenoeg perfect” noemde. „Ik zat makkelijk tot vlak voor de finish en sprintte ook best goed. Ik moet het nog eens terugzien, er zijn altijd verbeterpunten. Zo komen we ook verder als ploeg, door steeds weer te analyseren.”

Bekijk hier de tussenstanden in de diverse klassementen van de Ronde van Frankrijk.

Bekijk hier de uitslagen van de eerste vijf etappes in de Tour en het resterende programma.