Sport/Tennis
682952807
Tennis

Vier Nederlanders in het hoofdtoernooi

Australian Open: Arianne Hartono voor het eerst in carrière naar hoofdtoernooi grand slam

Arianne Hartono.

Arianne Hartono.

Melbourne - De Nederlandse tennisster Arianne Hartono heeft zich voor het eerst in haar loopbaan weten te plaatsen voor de hoofdfase van een grandslamtoernooi. De 25-jarige Meppelse ontdeed zich in haar laatste kwalificatiepartij van Jule Niemeier met 6-1, 1-6 en 6-3.

Arianne Hartono.

Arianne Hartono.

Hartono denderde in de eerste set over haar tegenstander heen, maar kreeg in de tweede set geen voet aan de grond tegen de Duitse. Uiteindelijk bleek Hartono in de derde set weer beter bij de les dan haar tegenstander.

De relatief onbekende Hartono was de afgelopen jaren actief in het ITF-circuit, het niveau onder de WTA-toernooien. Ze maakte pas in september van vorig jaar haar debuut op een WTA-toernooi, in Luxemburg. De speelster met Indonesisch bloed is afkomstig uit het Amerikaanse collegetennis.

"Ik kan het amper bevatten dat ik het hoofdtoernooi heb bereikt. Het voelt heel onwerkelijk allemaal. Het is mijn eerste keer hier en dat ik het dan meteen zo ver weet te schoppen. Ik heb er geen woorden voor. Ik moet mezelf nog een beetje in m'n arm knijpen", zei de nummer 191 van de wereld na haar primeur.

In de eerste ronde wacht direct een tegenstander van enige naam. Ze neemt het namelijk op tegen de Amerikaanse Amanda Anisimova, de nummer 61 van de wereld. De 20-jarige Anisimova stond in 2019 in de halve finales van Roland Garros. Mocht Hartono voor een verrassing weten te zorgen, dan treft ze mogelijk de als 22e geplaatste Zwitserse Belinda Bencic.

Hogenkamp, De Jong en De Vroome niet present

Richèl Hogenkamp slaagde er niet in het hoofdtoernooi te bereiken. Ze verloor in drie sets van de Spaanse Cristina Bucsa. Het werd 7-5 2-6 6-3 voor de mondiale nummer 160.

Ook Jesper de Jong en Indy de Vroome nemen komende week niet deel aan het hoofdtoernooi van de Australian Open. De twee Nederlandse tennissers verloren vrijdag in de derde en laatste kwalificatieronde.

Jesper de Jong reikt niet tot het hoofdtoernooi.

Jesper de Jong reikt niet tot het hoofdtoernooi.

De 21-jarige De Jong moest zijn meerdere erkennen in de Tsjech Tomas Machac, die hem in een partij die iets langer dan een uur duurde, met 6-2 en 6-3 de baas was. De Vroome, 25 jaar, kwam wat dichter in de buurt van het hoofdtoernooi. Ze verloor uiteindelijk in drie sets van de Zwitserse Stefanie Vögele: 3-6, 6-4 en 5-7.

Zodoende staan er vier Nederlanders op het hoofdtoernooi van de Australian Open. Botic van de Zandschulp, Tallon Griekspoor en Arantxa Rus waren rechtstreeks geplaatst en Hartono voegde zich daar dus bij via de kwalificaties.