Sport/EK voetbal
685359900
EK voetbal

EK: Frankrijk bijt tanden stuk op taaie Hongaren

Attila Fiola viert zijn treffer met de fans in Boedapest.

Attila Fiola viert zijn treffer met de fans in Boedapest.

BOEDAPEST - In de Groep des Doods werd Hongarije vooraf gezien als kanonnenvoer. Niemand had rekening gehouden met een rol van enige betekenis van de Magyaren, die echter voortgestuwd door een volle Puskas Arena een verrassend punt pakten tegen wereldkampioen Frankrijk (1-1).

Attila Fiola viert zijn treffer met de fans in Boedapest.

Attila Fiola viert zijn treffer met de fans in Boedapest.

Overal in Europa worden in hoog tempo COVID-maatregelen opgeheven, maar in Hongarije is al het meest mogelijk. Het is niet voor niets dat de UEFA overweegt de halve finales en finale te verplaatsen van Londen naar Boedapest.

En dus waren 67.215 mensen getuige van een boeiende strijd tussen David en Goliath. De Hongaren gingen hetzelfde van start als tegen de Portugezen: gesteund door het fanatieke publiek werden de Fransen met vroeg druk zetten en stevig spel onder druk gezet.

In extase

Het offensief van de Hongaren was aardig, maar na tien minuten nam de storm af en was het Frankrijk dat het initiatief nam. De Fransen dicteerden het spel en kregen uitstekende kansen via Karim Benzema, Kylian Mbappé (tweemaal) en Antoine Griezmann.

Het wachten was op de Franse openingsgoal, maar de Hongaren zorgden voor een enorme verrassing door in de blessuretijd van de eerste helft brutaalweg de leiding te nemen. Het was Attila Fiola van het bescheiden Fehervar, die na een snelle counter voor de Hongaarse voorsprong zorgde en daarmee de Puskas Arena, waar het Nederlands elftal de achtste finale van EURO 2020 afwerkt, in extase bracht.

Stunt in de maak?

De gedachte aan een enorme stunt drong zich steeds meer op. Zou het mogelijk zijn, dat de nummer 37 van de FIFA-ranking toernooifavoriet Frankrijk zou verslaan? Het Hongaarse supporterslegioen in de Puskas Arena geloofde erin en ging nog luidruchtiger achter de eigen favorieten staan.

Antoine Griezmann heeft de gelijkmaker gemaakt, al telde hij maar voor één treffer.

Antoine Griezmann heeft de gelijkmaker gemaakt, al telde hij maar voor één treffer.

In de tweede helft waren beide ploegen meer aan elkaar gewaagd. Waar invaller Ousmane Dembele namens de Fransen de paal raakte, had ook Hongarije zijn gevaarlijke momenten.

Geklopt met eigen wapens

Uiteindelijk werd Hongarije geklopt met een van de eigen wapens. Na een Hongaarse aanval trapte de Franse doelman Hugo Lloris de bal vliegensvlug naar de counterende aanvallers en het was Griezmann, die met de gelijkmaker voor enige opluchting in het Franse kamp zorgde. De 37e interlandgoal in 91 optredens voor de Franse nationale ploeg van Griezmann.

De Fransen hadden vervolgens ruim 25 minuten om ook de tweede goal te maken en zich te voegen bij het gezelschap landen, dat al na twee speelronden zeker is van de knock-outfase (Italië, België en Nederland). De ploeg van bondscoach Didier Deschamps zette flink aan, maar de Hongaren gaven geen krimp en hielden dapper stand. Het punt dat ze overhielden aan hun strijdlustige optreden zet niet echt zoden aan de dijk met het oog op een Hongaars vervolg in het toernooi, maar werd bejubeld in de volle Puskas Arena, die genoot van een echt voetbalgevecht en een favoriet, die het deksel op de neus kreeg.

Leven met punt

Frankrijk had in Boedapest gerekend op meer, maar bondscoach Didier Deschamps kon ook best leven met een punt in de tweede wedstrijd op het EK, tegen Hongarije (1-1). „Ik ben niet gelukkig met het resultaat, maar desondanks wel tevreden”, zei Deschamps. „We hebben niet verloren en een punt gepakt. Opgeteld bij de drie punten die we al hadden, staan we er goed voor met het oog op de laatste groepswedstrijd.”

„We hadden in de eerste helft veel kansen. Maar toch gingen we de rust in met een achterstand, terwijl Hongarije slechts één kans kreeg. Het gaf de Hongaren duidelijk kracht dat ze voor eigen publiek speelden, met zoveel steun vanaf de tribunes”, zei Deschamps over de ruim 50.000 fans van het gastland in de Puskás Aréna. „De Hongaren speelden de wedstrijd van hun leven, dat deden ze goed.”

De Fransen kwamen in de tweede helft op gelijke hoogte via Antoine Griezmann, maar winnen zat er niet in. „Een punt is niet waarop we gehoopt hadden, maar gezien de situatie ben ik best tevreden. We moeten het accepteren.” Frankrijk sluit de groepsfase woensdag in Boedapest af tegen Portugal, de regerend kampioen van Europa.

Gelijkspel tegen Frankrijk voelt voor Hongarije als overwinning

Het gelijkspel op het EK tegen Frankrijk voelde voor Hongarije als een overwinning. „Dit is een van de mooiste dagen uit mijn leven”, zei Attila Fiola, die het gastland in de volgepakte Puskás Aréna vlak voor rust op voorsprong zette. „We hebben een fantastisch resultaat behaald met een geweldige teamprestatie.”

De 31-jarige vleugelverdediger opende in de blessuretijd van de eerste helft de score, na een combinatie met spits Roland Sallai. Fiola troefde de Franse verdediger Raphaël Varane af en schoot de bal in de korte hoek langs keeper Hugo Lloris. In extase sprong de Hongaar over de reclameborden. In al zijn emoties veegde hij een tafel leeg van een journaliste die langs de rand van het veld aan het werk was. Fiola vierde zijn doelpunt met de ruim 50.000 Hongaren op de tribunes.

„We speelden beter en gedurfder dan dinsdag tegen Portugal”, aldus de linksback. „Dit was een geweldige dag. Ik ben trots op het team en op de fans.” Frankrijk kwam in de tweede helft op gelijke hoogte via Antoine Griezmann. De Hongaren vierden het punt (1-1) na afloop uitgebreid. Ze bleven lang op het veld staan en zongen daar nogmaals het volkslied met de supporters.