Sport/Voetbal
690236227
Voetbal

Florian Wirtz plaaggeest voor Nederlandse defensie

Jong Oranje niet opgewassen tegen Jong Duitsland en mist EK-finale

Duitsland viert de razendsnelle 1-0 van Florian Wirtz.

Duitsland viert de razendsnelle 1-0 van Florian Wirtz.

Het is Jong Oranje niet gelukt om zich te plaatsen voor de finale van het Europees kampioenschap. Het elftal van bondscoach Erwin van de Looi was donderdagavond in Szekesfehervar niet opgewassen tegen de leeftijdsgenoten van Duitsland. Florian Wirtz zette de Duitsers al binnen acht minuten op een 2-0 voorsprong. Perr Schuurs zorgde ruim in de tweede helft voor de Nederlandse treffer, maar daar bleef het bij (2-1).

Duitsland viert de razendsnelle 1-0 van Florian Wirtz.

Duitsland viert de razendsnelle 1-0 van Florian Wirtz.

Jong Oranje startte met dezelfde elf basisspelers als maandag tegen Jong Frankrijk. Het elftal van bondscoach Erwin van de Looi schakelde de titelfavoriet toen verrassend uit (2-1).

Nederland begon rampzalig. Al na 29 seconden spelen lag de bal achter doelman Justin Bijlow. Na een fraaie voorzet van Lukas Nmecha (buitenkantje voet) kon Florian Wirtz van dichtbij binnen tikken. In de achtste minuut was het opnieuw de 18-jarige Wirtz die met een laag schot voor de tweede Duitse treffer tekende.

Wirtz viert op geheel eigen wijze zijn eerste treffer.

Wirtz viert op geheel eigen wijze zijn eerste treffer.

In de 19e minuut kwam Jong Oranje nog goed weg. Een vrije trap van Mërgim Berisha belandde op de paal. Enkele minuten later had Justin Kluivert (na een steekbal van Calvin Stengs) voor de aansluitingstreffer kunnen zorgen, maar zijn schot belandde recht op het lichaam van keeper Finn Dahmen. Het bleek de enige grote kans van Nederland in de eerste helft.

Na 20 minuten namen de Duitsers wat gas terug, maar het was toch weer Wirtz die na ruim een half uur een kans kreeg op de 3-0. Dit keer wist Bijlow erger te voorkomen.

Berisha

In de openingsfase van de tweede helft probeerde Oranje het initiatief iets meer in handen te krijgen. Er was een mogelijkheid voor Myron Boadu op 2-1, maar Dahmen greep goed in en voorkwam dat hij kon binnenkoppen.

De Duitsers hadden definitief de genadeklap kunnen geven, maar hadden de pech dat de bal twee keer in korte tijd op de paal belandde. Evenals voor rust was het Berisha die tot twee keer toe het geluk niet aan zijn kant had.

Wirtz (m) loopt juichend weg na de 2-0 met links Lukas Nmecha en rechts Ridle Baku.

Wirtz (m) loopt juichend weg na de 2-0 met links Lukas Nmecha en rechts Ridle Baku.

Schuurs

Met nog ruim 20 minuten op de klok was daar dan toch de 2-1 voor Nederland. Geheel tegen de verhouding is was het Perr Schuurs die de aansluitingstreffer voor zijn rekening nam. Opeens leek de spanning in de wedstrijd weer terug, maar het lukte Jong Oranje niet om kansen te creëren. Enkele minuten voor tijd was het Myron Boadu die de 2-2 leek te maken, maar zijn treffer werd terecht afgekeurd wegens buitenspel. En daar bleef het bij. In de vier minuten extra speeltijd werd er niet meer gescoord. Het is voor de derde keer op rij dat Jong Duitsland in de EK-finale staat.

Perr Schuurs zorgde voor zijn 2-1 dat de spanning in de wedstrijd weer helemaal terug kwam.

Perr Schuurs zorgde voor zijn 2-1 dat de spanning in de wedstrijd weer helemaal terug kwam.

"We werden op alle fronten afgetroefd"

Van de Looi van Jong Oranje reageerde aangeslagen na de uitschakeling. Het zat hem zichtbaar dwars dat zijn ploeg het flink liet afweten. „We werden op alle fronten afgetroefd”, blikte hij bij de NOS terug op de povere start van Jong Oranje. „Duitsland zette volle bak druk en daar hadden we geen verweer op. Zij vraten ons bij vlagen gewoon op. Dan krijg je ook nog twee goals tegen en daar moet je dan de hele wedstrijd tegen vechten. We zijn er echter de hele wedstrijd niet goed ingekomen.”

Van de Looi: „Duitsland heeft een goede ploeg, daar is geen twijfel over, en heeft ook verdiend gewonnen van ons. Zo eerlijk moet je gewoon zijn. Dat is wel pijnlijk in een halve finale. Wij hebben niet ons beste niveau gehaald. Bij lange na niet zelfs. Dat is hartstikke teleurstellend. Je kunt altijd verliezen van een tegenstander die beter is, als je dan jezelf maar niks kan verwijten. Maar ik denk dat we onszelf na deze wedstrijd best wel iets kunnen verwijten. Ik ben super teleurgesteld, vooral in wat we hebben gebracht.”

Portugal

Duitsland speelt de finale tegen Portugal. Het team van bondscoach Rui Jorge won eerder op de avond de andere halve eindstrijd met 1-0 van de van Spanje.

De treffer viel pas laat in de wedstrijd. Na een voorzet vanaf de rechterkant van middenvelder Fábio Vieira werkte verdediger Jorge Cuenca de bal via de onderkant van de lat in zijn eigen doel.

De finale is zondag om 21.00 uur in Ljubljana.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo