Nieuws/Sport
69062
Sport

Hyballa: 'Uit dezelfde school als Klopp en Tuchel'

NEC-trainer Peter Hyballa.

NEC-trainer Peter Hyballa.

Op zijn 41e is NEC-trainer PEter Hyballa al bezig aan zijn 23e seizoen als trainer. „Ik zie mezelf absoluut als een trainer uit de school waaruit ook mensen als Jürgen Klopp, Julian Nagelsmann en Thomas Tuchel zijn voortgekomen", aldus de Duitse oefenmeester in gesprek met TELESPORT.

NEC-trainer Peter Hyballa.

NEC-trainer Peter Hyballa.

"Mijn biografie is vergelijkbaar. Ik was ook geen grote voetballer en ben specifiek opgeleid als trainer. Ik heb pedagogiek, sportwetenschap en psychologie gestudeerd. En met die universitaire achtergrond ben ik in de praktijk gaan werken. Ik ben nu 23 jaar trainer en heb alle soorten teams getraind. Veel in de jeugd met latere internationals als Mario Götze, Antonio Rüdiger en Benjamin Henrichs, maar ook de eerste elftallen van Alemannia Aachen en Sturm Graz. Eigenlijk is in alle teams de dynamiek hetzelfde. Bij een onder 19-elftal ben je nog een beetje meer papa dan bij een eerste team. Maar verder zijn de verschillen niet zo groot.”

„Iedereen vraagt me altijd wat de kracht van het huidige Duitse voetbal is. Een van de duidelijke factoren is de rol van de Duitse jeugdtrainers geweest. Natuurlijk zijn er ook oud-profs die goede trainers worden, maar de meerwaarde in Duitsland is geweest, dat het trainersvak is opengesteld voor mensen zonder grote carrière, maar met veel kennis. Je komt niet meer alleen op de trainerscursus omdat je tachtig interlands hebt gespeeld. Er wordt gekeken naar wat je als trainer hebt gedaan, wat voor achtergrond je hebt, wat je weet van pedagogiek, van psychologie, noem maar op. De kracht van de huidige trainersopleiding in Duitsland is dat er een goede mix is gevonden. Je hebt oud-profs met veel eigen ervaring, maar ook theoretisch sterke trainers, die goed zijn met de laptop. Deze trainers komen samen en werken vaak in één trainersteam. Die innovatieve en ambitieuze jeugdtrainers zijn het grote geheim geweest van het Duitse voetbal na de grote crisis rond 2000.”

Lees HIER het gehele interview met NEC-trainer Peter Hyballa.