Nieuws/Sport
6915
Sport

Lemic spin in het web in clash tussen Ajax en Gudelj

Vlado Lemic (bovenste rij, in het midden)

Vlado Lemic (bovenste rij, in het midden)

De grote architect van de clash tussen Nemanja Gudelj en Ajax is zijn zakelijk begeleider Vlado Lemic. Een macho makelaar die een voorliefde heeft voor powerplay en machtsspelletjes. Bij PSV herinneren ze zich Lemic nog al te goed. Tussen 2000 en 2008 zette de Serviër de club steeds meer naar zijn hand. Op den duur hield hij als huismakelaar zo ongeveer kantoor op trainingscomplex De Herdgang en ging hij steeds brutaler op de stoel van de beleidsbepalers zitten.

Vlado Lemic (bovenste rij, in het midden)

Vlado Lemic (bovenste rij, in het midden)

De situatie rond Gudelj wordt door oude bekenden van Lemic uit zijn PSV-tijd als herkenbaar omschreven. "Zulke situaties hebben we toen ook meegemaakt”, aldus Jan Reker, die als algemeen directeur van PSV zwaar clashte met Lemic en hem uiteindelijk de deur wees. "Onze trainer Sef Vergoossen wilde bijvoorbeeld een jonge speler, Jonathan Reis, mee laten doen op een jeugdtoernooi. Toen heeft zijn begeleider Lemic ervoor gezorgd dat die jongen dat weigerde.”

Begeleider van Kezman

Lemic verscheen voor het eerst ten tonele bij PSV in 2000, toen hij zich opwierp als zakelijk begeleider van de Servische topspits Mateja Kezman. Harry van Raaij was in die tijd voorzitter van PSV. "Hij was niet de officiële manager van Kezman, want hij heeft de diploma’s niet. Hij begeleidde de vader van Kezman, maar was in werkelijkheid de man die alles regelde.”

De Serviër was zelf een marginale voetballer, die in België een blauwe maandag bij Lierse SK voetbalde onder trainer Erik Gerets. Toen de Belg als trainer van PSV aan de slag ging, dook Lemic op in de slipstream van Gerets.

Spin in het web

PSV vormde voor Lemic de kip met de gouden eieren. Met behulp van de goede relaties die hij in Eindhoven opbouwde met Gerets, technisch manager Frank Arnesen, de volgende trainer Guus Hiddink, de gerenommeerde scout Piet de Visser en de volgende technisch manager Stan Valckx, wist hij zijn invloed bij PSV én in het internationale voetbal steeds meer uit te breiden.

Lemic werd een spin in het web bij vele transfers en was kind aan huis bij onder andere Chelsea en Real Madrid, waar een andere dikke vriend - Predrag Mijatovic - toen het technische beleid bepaalde. Ook werkte hij samen met de machtige internationale makelaars Giuliano Bertolucci en Pini Zahavi.

Lemic multimiljonair 

De miljoenen stroomden binnen bij Lemic, die niet alleen Kezman naar Chelsea transfereerde en een rits spelers naar PSV haalde, maar bijvoorbeeld ook een sleutelrol vervulde bij de transfer van Royston Drenthe van Feyenoord naar Real Madrid. Er circuleerde in die tijd een bedrag van 15 miljoen euro, dat Lemic in die periode bij PSV als makelaarsvergoedingen zou hebben opgestreken.

PSV gaf Lemic volmachten om naar Argentinië en Brazilië te reizen in een poging de aanstormende wereldtoppers Carlos Tevez en Robinho te strikken. „Hij was een dealmaker, die overal slim tussen wist te zitten. Hij werkte altijd samen met andere makelaars, die wel de papieren hadden, vaak ook met Rodger Linse”, aldus Van Raaij.

Steeds machtiger

De invloed van Lemic werd steeds groter bij PSV. De Serviër begeleidde een groot deel van de selectie, was vrijwel dagelijks aanwezig op trainingscomplex De Herdgang en liep de deur plat bij toenmalig technisch manager Valckx. „Lemic heeft toen bij PSV veel macht gepakt”, herinnert Reker zich. "Op den duur werd het te gek en hebben we gezegd ’wegwezen’. Het is belangrijk om baas in eigen huis te blijven en je beleid niet door makelaars te laten bepalen.”

"De directe aanleiding was dat Lemic per se wilde dat we de Braziliaanse verdediger Luisao van Benfica aantrokken. Die was al 27, maar kostte elf miljoen euro, had hoge salariseisen en er was ook nog eens een zeer royale makelaarsfee. Lemic dreigde toen al zijn spelers, ongeveer eenderde van de selectie zat bij hem, weg te halen als we Luisao niet pakten. Dat konden we niet accepteren en toen hebben we rigoureus met Lemic gebroken.”

'Reker eruit of ik eruit'

Het afscheid van Lemic ging niet zonder slag of stoot. Reker: "Lemic heeft toen Gomes nog voor zijn karretje gespannen door hem een interview aan Voetbal International te laten geven, waarin hij zei ’Reker eruit of ik eruit’.”

Lemic verlegde zijn werkterrein en bleef voor veel Servische voetbaltoppers hun steun en toeverlaat. Zo liepen de miljoenen binnen toen hij de transfer van Miralem Sulejmani van SC Heerenveen naar Ajax deed, met 16,2 miljoen euro nog altijd de duurste speler van Ajax ooit. En wierp hij zich op als belangenbehartiger van Gudelj. Bij de onderhandelingen met de Servische international merkte Ajax al dat Lemic zijn streken niet is verleerd. Lemic wist bijzondere contractvoorwaarden door te drukken met een plek voor broertje Dragi in de Ajax-jeugd en een rol op projectbasis voor papa Nebojsa. Afgelopen week werd Ajax opnieuw onaangenaam verrast door een machtsspel van Lemic, die alles op alles zet om een transfer van zijn pupil in de winterstop te forceren.

Reker weet maar al te goed hoe het werkt. "Als je hem als club een beetje ruimte geeft, dan duikt hij direct in het gat.”