Sport/Tennis
6925
Tennis

'Ik moet zorgen dat ik heel sterk en stabiel word'

Federer moet nu knokken

Roger Federer

Roger Federer

Natuurlijk valt bij het verschijnen van de nieuwe wereldranglijst voor tennissers meteen de nieuwe nummer één op. Maar achter de veelbesproken kopman Andy Murray is er nog iets bijzonders gaande. De geblesseerde Roger Federer is voor het eerst in veertien jaar uit de toptien geduikeld. Toch is de 35-jarige maestro uit Zwitserland vast van plan terug te knokken.

Roger Federer

Roger Federer

De man die het recordaantal van 17 grandslamtitels won, was in zijn beste jaren nooit geblesseerd. Dat lag niet alleen aan zijn fysieke fitheid, maar ook aan zijn fluwelen techniek, waardoor zijn racket het werk deed en zijn lichaam niet zo zwaar werd belast.

Maar halverwege dit jaar kwam de eerste grote onheilstijding voor de vele miljoenen fans. Federer meldde vlak na Wimbledon dat hij de rest van het seizoen niet meer in actie zou komen. Dit vooral door een knieblessure, maar eigenlijk was hij al maanden aan het kwakkelen.

Groot was de teleurstelling bij de tennisliefhebbers in Nederland toen Federer wegens een knieoperatie niet aan het ABN Amro-toernooi mee kon doen. Een paar maanden later moest hij door een rugblessure Roland Garros laten schieten en zo miste hij voor het eerst sinds 1999 een grandslamtoernooi. Later moest hij zijn rentree uitstellen wegens een virusinfectie.

Duidelijk was in de eerste helft van dit jaar dat de jaren gingen tellen voor de toen 34-jarige topsporter. Zijn besluit om zich een half jaar terug te trekken was even ingrijpend als begrijpelijk. Federer heeft zijn lichaam een paar maanden rust gegund en is inmiddels begonnen met lichte training. ,,Dit is nodig om nog een paar jaar mee te kunnen’’, vertelde hij onlangs. ,,Ik moet langzaam opbouwen en zorgen dat ik heel erg sterk en stabiel word. Ik mis het tennis en de competitie natuurlijk, maar het is ook wel goed om afstand te nemen. Het voordeel is ook dat ik een prachtige tijd heb met mijn familie.’’

,,Ik ben onder de indruk van Andy Murray’’, laat Federer weten. ,,Nog nooit werd iemand zo laat in zijn loopbaan de nummer één. Eindelijk is Andy op de ranglijst voor al zijn inspanningen beloond. De tweestrijd met Djokovic is een mooi verhaal in de tenniswereld en ik ben erg benieuwd hoe ze het bij de ATP Tour Finals gaan doen.’’

Federer zelf is daar dus niet bij, net als Rafael Nadal die wegens een polsblessure sinds half oktober niet mee tennist en nu plaats acht op de wereldranglijst bezet. De twee bevriende rivalen ontmoetten elkaar enkele weken geleden op Mallorca toen Federer van de partij was bij de opening van de Rafael Nadal Tennis Academy. De Zwitser was onder de indruk van het instituut: ,,Ik weet wel waar ik mijn kinderen naartoe stuur als ze een goede tennisopleiding willen krijgen."

De vraag is of beide grootmeesters van de tennissport in het komende jaar weer samen met Murray en Djokovic om de grote prijzen kunnen knokken. Ze willen in januari in Australië hun rentree maken en hebben nog steeds grote plannen. ,,Ik weet dat terugvechten van een blessure heel erg zwaar is,’’, sprak Federer op Mallorca tegen Nadal. ,,Jij hebt dat vaker gedaan en jij kunt dat heel goed. Ook daarom inspireer je me nog altijd."