Nieuws/Sport
6971145
Sport

Medaillekans Elze Geurts in rook op na val op WK turnen

Elze Geurts

Elze Geurts

KITAKYUSHU - Elze Geurts is er op het WK turnen in Japan niet in geslaagd om een medaille te veroveren.

Elze Geurts

Elze Geurts

De 26-jarige debutante uit Raalte begon haar finale goed met een foutloze yurchenko dubbelschroef (14,366), maar kwam bij haar tweede sprong, de overslag streksalto met hele schroef, ten val en noteerde daarmee 12.333 punten. De twee sprongen brachten haar tot een gemiddelde van 13,349 punten en de achtste plaats.

Olympisch sprongkampioene Rebeca Andrade uit Brazilië greep in Kitakyushu overtuigend het goud met een gemiddelde van 14,966 punten. Het zilver ging naar de Italiaanse Asia D’Amato (14,083), terwijl de Russische Angelina Melnikova het brons greep met 13,966 punten. Melnikova veroverde eerder deze week nog de wereldtitel op de meerkamp.

„Natuurlijk baal ik, maar ik ben vooral ook trots op mezelf”, zei Geurts. „De insprong in de plank raakte ik net niet optimaal, ik schopte niet goed door en kwam rotatie tekort”, zei ze. Haar tweede sprong, de overslag streksalto met hele schroef, is er een die ze tijdens de WK voor het eerst in wedstrijdverband toonde. „Die sprong blijft voor mij een nieuwe sprong. In de kwalificaties en de podiumtraining ging het goed, maar feit is dat ik daar minder ervaring mee heb. Ik ben daar minder zelfverzekerd over dan mijn eerste sprong. Die eerste sprong heb ik inmiddels een heel seizoen goed op wedstrijden gedaan, daar zit gewoon heel veel ervaring in. Het had niet gehoeven, maar meer ervaring met mijn tweede sprong had zeker geholpen”, aldus de turnster.

Grote doel

Ondanks haar val kijkt Geurts toch tevreden terug op haar WK-debuut. „Mijn grote doel was altijd om een Olympische Spelen, EK of WK te turnen. Dat ik hier nu sta, is geweldig. En om die finale te turnen was fantastisch.”

Volgens Geurts smaakte het bovendien naar meer. „Maar ik ga eerst even wat rust nemen om goed te herstellen, want het is een lang seizoen geweest. Inmiddels ben ik al dik een jaar aan het pieken”, zegt Geurts, die zich in april nog terugvocht in de Oranje-selectie.

In juni turnde ze vervolgens de olympische kwalificaties en in de zomer reisde ze als reserve af naar Tokio. Geurts: „Mijn volgende grote doel is het EK van volgend jaar zomer in München. Dat duurt nog even, dus samen met mijn coaches ga ik de route daarnaartoe goed uitstippelen.”

Tweede in kwalificatie

Geurts had in de kwalificaties de tweede score behaald: 14,350 punten gemiddeld over twee sprongen. Alleen Andrade deed het beter, zij kwam uit op 14,800. Vrijdag eindigde Naomi Visser als vijfde in de meerkampfinale. Bij de mannen slaagde niemand er in een finale te bereiken.

Het is voor het eerst sinds 2013 dat er weer een Nederlandse turnster in actie kwam tijdens de WK-sprongfinale. In 2013 plaatste Chantysha Netteb zich als laatste Nederlandse voor de finale op sprong bij de WK in Antwerpen. Daarin blesseerde ze zich bij haar eerste sprong.