Sport/Wielrennen
701027539
Wielrennen

Het Tour-parcours van 2021: twee keer Mont Ventoux en Pyreneëen

Tadej Pogacar gaat in 2021 zijn Tour-titel verdedigen.

Tadej Pogacar gaat in 2021 zijn Tour-titel verdedigen.

AMSTERDAM - De beklimming naar de Mont Ventoux staat komend jaar twee keer op het programma in de Tour de France van 2021. Dat bleek zondagavond uit de officiële presentatie van de Ronde van Frankrijk.

Tadej Pogacar gaat in 2021 zijn Tour-titel verdedigen.

Tadej Pogacar gaat in 2021 zijn Tour-titel verdedigen.

De legendarische col maakte in 2016 voor het laatst deel uit van het parcours van de Tour. Chris Froome, die toen in de gele trui reed, kwam tijdens de beklimming van de Mont Ventoux ten val en daarbij raakte zijn fiets beschadigd. De Brit besloot een stukje rennend af te leggen tot hij een nieuwe fiets kreeg. De berg staat nu voor de elfde etappe op het programma.

Er zijn twee tijdritten opgenomen in het parcours. In de vijfde etappe worden 27 kilometers tegen de klok afgelegd van Changé naar Laval en op de voorlaatste dag worden 31 tijdritkilometers verreden.

Zwaartepunt

Het zwaartepunt van de 108e Tour de France ligt in de Pyreneeën, waar in de laatste week onder meer een aankomst bergop met de Arcalis in Andorra is opgenomen. De achttiende etappe, op donderdag 15 juli, is de laatste bergrit. De renners moeten dan eerst de Tourmalet bedwingen voordat de rit eindigt met de klim naar Luz Ardiden. Een dag eerder eindigt de zeventiende etappe ook bergop, met drie beklimmingen in de finale.

„Met de Tour-start in Nice konden we dit jaar op dag 2 al over de Col de Turini trekken, maar in 2021 kiezen we voor een meer klassieke openingsweek”, aldus Tour-baas Christian Prudhomme. „Al zijn zijn we er wel in geslaagd om enkele interessante hellingen in het parcours op te nemen. Bovendien bestaat de kans dat we in de eerste tien dagen vier of vijf waaieretappes krijgen. De voorbije jaren hebben we gezien dat er verschillen ontstaan in waaierritten en dit zorgt voor spektakel. Misschien krijgen we dat deze keer opnieuw.”

Geen Kopenhagen

Het Deense Kopenhagen zou eigenlijk de startplaats van de Tour zijn, maar dat gaat vanwege het naar 2021 uitgestelde EK voetbal niet door. Brest heeft op 26 juni de eer nu de eerste vertreklocatie te zijn, in een 187 kilometer lange rit naar Landerneau. De finish in Parijs is op 18 juli.

„Er zijn ritten bij waar voor een klassementsrijder niet veel te winnen valt, maar wel veel te verliezen”, aldus Jumbo-Visma-renner Wout Van Aert. „Ik denk dat de openingsritten de nodige stress gaan veroorzaken in het peloton.”

Van Aert: ’Andere dynamiek en spanning’

De Belg vervolgt: „Het eerste dat me opviel is dat er meer tijdritten zijn. Twee, waarvan één al vroeg. Ik vind dat twee tijdritten thuishoren in een grote ronde. De winnaar moet compleet zijn, dus hij moet ook tegen de klok kunnen rijden. De tijdrit ligt al vroeg in het parcours, dus wellicht zullen de klimmers dan al op een achterstand staan en moeten ze aanvallen. Dat kan toch voor een andere dynamiek en spanning zorgen.”

Prudhomme weet dat alles momenteel onzeker is vanwege de coronapandemie. „We kunnen alleen maar hopen dat de situatie verbetert, voor ons land en voor de wereld”, zei Prudhomme, die Tadej Pogacar volgend jaar zijn titel ziet verdedigen.

Tour voor vrouwen gaat over Mur de Bretagne

De vrouwenwedstrijd wordt komende zomer op zondag 27 juni verreden, als bij de mannen de tweede etappe op het programma staat. Ze moeten daarbij in elk geval de Mur de Bretagne over, zo werd zondag tijdens de presentatie duidelijk.

De wedstrijd voor vrouwen gaat over 130 kilometer. Het wordt de achtste editie van La Course, de laatste werd gewonnen door Britse Elizabeth Deignan.